Darkenhöld: Arcanes & Sortilèges

Het Franse Darkenhöld werd in 2008 opgestart en zorgt voor black metal waarin je duidelijk invloeden uit medieval in ontwaart. Dit leverde de band alvast geen windeieren, want met ‘Arcanes & Sortilèges’ is het gezelschap aan zijn vijfde full-album toe. Negen tracks telt het nieuwe werkstuk van dit gezelschap dat al sinds de opstart bestaat uit Aboth (drums, percussion, keyboards), Aldébaran (gitaar, keyboards, bass, fluit, vocals (clean)) en Cervantes (vocals). – Tijdens live concerten wordt dit trio uitgebreid tot een vijftal met nog een bassist en een gitarist. – Opener ‘Oriflamme’ zet meteen de toon en is zowat een blauwdruk voor wat nog moet komen. Een gedreven track die baadt in een dreigend duisternis en opsmukjes krijgt met medieval accenten. De rauwe en krachtige vocalen krijg je in de taal van Molière te horen, maar dat doet helemaal geen afbreuk aan het luisterplezier. Doorheen het album krijg je tal van wijzigingen in tempo en ritme aangeboden die ervoor zorgen dat je aandacht nergens de kans krijgt om te verslappen. Voeg daar dan mooi geplaatste accenten medieval muziek aan toe, zoals nu en dan een uitgesproken stukje waarin fluit de boventoon voert, en je verkrijgt een boeiend geheel. Verder valt vooral de kracht, de energie en de gedrevenheid op die elke song in een dreigend en donker licht laat baden, waarin ook ruimte is voor melodie. Denk opnieuw aan de medieval accenten, maar ook de gitaarsolo’s kiezen eerder voor het melodieuze dan voor pure brute kracht. Toch is die hier ook terug te vinden zodat Darkenhöld wel degelijk voor een heel knap en beklijvend werkstuk heeft gezorgd. In Frankrijk heeft de band intussen een ruime aanhang opgebouwd en, heel eerlijk, wij zien niet in waarom we ook in ons eigen landje niet overstag kunnen gaan voor deze band. Indien je nog niets in de rekken hebt staan van Darkenhöld kan deze ‘Arcanes & Sortilèges’ een goede aanzet zijn. En dan ben je slechts een paar stapjes verwijderd van de rest van oeuvre.

Luc Ghyselen (85)

Les Acteurs De l’Ombre Productions

Tracklist: 1. Oriflamme 2. L’ost de la forteresse 3. Incantations 4. Mystique de la vouivre 5. La tour de l’alchimiste 6. Héraldique 7. Bestiaire fantastique 8. Le sanctuaire embrasé 9. Dans le cabinet de l’archimage