Hell:on: Scythian Stamm

Na zo’n tien jaar actief bezig te zijn met reviews van tal van albums, elke week opnieuw, worden we nog steeds aangenaam verrast door bands die nochtans soms al jaren actief zijn, maar waar we zo goed als geen weet van hebben. Het uit Oekraïne afkomstige Hell:on is er ook zo een. Dit gezelschap werd reeds in 2005 opgestart. Eerst nog als Hellion, maar sinds 2007 gaat de band verder onder de naam Hell:on. Het gezelschap is met deze ‘Scythian Stamm’ aan zijn zesde full-album toe en brengt een mix van death metal en thrash metal maar elementen uit tribal en Oosterse muziek worden ook gebruikt. Dit levert op ‘Scythian Stamm’ tien tracks op die ons stuk voor stuk enorm bevallen. Niet dat we volledig met verstomming staan, maar geregeld staan we toch kwijlend of met onze mond vol tanden te luisteren naar de kracht, de energie en de dreiging die uit gaat van elk nummer opnieuw. Hell:on pakt ons vanaf de eerste tonen van opener ‘Spreading Chaos’ bij de lurven om ons niet meer los te laten tot de laatste noot van afsluiter ‘Testament’ is weg gestorven. De heren weten bijna als geen ander om de combinatie van thrash metal en death metal om te zetten in een soort van episch klinkende tribal nummers die ons enorm bevallen en die we bijna zelfs als aanstekelijk durven bestempelen. Brutale kracht, agressieve vocalen, melodieuze gitaarpartijen, denderende drumpatronen, stuwende bassen, … en dat alles mooi verpakt in goed opgebouwde en uitgewerkte nummers. Wij hebben ons alvast geen milliseconde verveelt met dit werkstuk van dit vijftal, dat vorig jaar een nominatie in de wacht sleepte als “Best Ukrainian Metal Band”. En dat betekent toch iets voor ons want we kennen al een paar schitterende bands uit Oekraïne die we enorm waarderen. Nu mogen de heren van Hell:on – Slayer (bass), Leshiy (drums), Hellion (gitaar), Olexandr Bayev (vocals), Anton Vorozhtsov (gitaar) – zo snel als mogelijk naar hier af zakken om te bewijzen dat men er ook live een enorme lap op kan geven. Niet overtuigd dat deze Hell:on zo goed is als we beweren? Check alvast de videoclip voor ‘Testament’ op het wereldwijde web: https://www.youtube.com/watch?v=_2dxtsscZWA&feature=youtu.be&ab_channel=HELL%3AONOfficialChannel

Luc Ghyselen (95)

Hell Serpent Music

Tracklist: 1. Spreading Chaos 2. The Architect’s Temple 3. Ashes Of The Gods 4. Under The Protection From Beyond 5. Movements Of The Godless 6.The Denial Of Death 7. B.S.B. 8. Whispers Of The Past Yet To Come 9. Roaring Silence 10. My Testament