Demonical: World Domination

Het Zweedse Demonical werd in 2006 opgestart door een aantal artiesten die een verleden hadden bij Centinex. Intussen heeft deze melodic death metal band al een aardige reputatie opgebouwd en met ‘World Domination’, het zesde full-album van Demonical, wordt daar een passend vervolg aan gemaakt. Nieuw bij Demonical ten opzichte van voorganger ‘Chaos Manifesto’ is vocalist Christofer Sätderdal en drummer Ronnie Bergerstål. Die laatste was er ook al bij tussen de opstart in 2006 en 2011. Er nog steeds bij is bassist Martin Schulman. De twee gitaristen, Johan Haglund en Eki Kumpulainen, kwamen er onderweg bij. ‘World Dominion’ is een album die perfect aansluit bij het andere werk van Demonical. Nog steeds staat dit gezelschap voor knap opgebouwde melodic death metal songs, maar voegt daar een donker, dreigend en vooral brutale rand aan toe die vooral in het vocale aspect zijn sporen nalaat. Maar niet getreurd, want de heren zorgen tevens voor een heel krachtige sound en erg melodieuze gitaarsolo’s zodat zowel melodic death metal fanaten als liefhebbers van pure death metal aan hun trekken komen. Acht nummers lang, net iets meer dan zesendertig minuten, zorgt Demonical ervoor dat we op onze wenken bediend worden wat betreft brutaliteit, kracht en melodie. Van zodra de eerste klanken van opener ‘My Kingdom Done’ weer klinken voelen we dat dit dik in orde komt en we worden alvast nergens bedrogen. Track na track weet het vijftal ons te bekoren én te overtuigen. Een voorbeeld: we vermoeden dat het refrein van ‘Victorious’ luidkeels zal worden meegebruld tijdens live concerten terwijl we onderwijl stevig onze nekwervels kunnen testen en / of onze luchtgitaar kunnen boven halen. Met andere woorden: het kan er ook aanstekelijk aan toe gaan, of mag dat woord niet gebruikt in melodic death metal kringen? En dan is er nog een ultieme verrassing, want tijdens het machtige ‘Slipping Apart’ – mogen we dit aan stevige en donkere ballade noemen? – komt Nils Patrik Johansson (o.a. Astral Doors, ex Civil War) een aantal strofes meezingen. Met het energieke en gedreven brutale ‘Calescent Punishment’ zorgt Demonical voor een passend einde van een heel sterk album waarin we niet echt mindere of slechte punten hebben ontdekt. Of het moet zijn dat we zesendertig minuten wat kort vinden, maar … beter zesendertig minuten met intens luisterplezier dan een aantal opvul momenten erbij. Want de repeat-knop op onze cd-speler volstaat om een nieuw rondje Demonical te aanhoren.

Luc Ghyselen (95)

Agonia Records ARCD 222

Tracklist: 1. My Kingdom Done 2. Hellfire Rain 3. Aeons Of Death 4. The Thin Darkness 5. We Stand As One 6. Victorious 7. Slipping Apart 8. Calescent Punishment