Futurephobia: Last Rites (ep)

Futurephobia is een nog jonge band. De band werd in BosniĆ« & Herzegovina opgestart in 2014 als Timeless door twee bevriende muzikanten. Kort erna wordt de naam gewijzigd. Ook het vinden van een stabiele line-up loopt niet echt van een leien dakje, want het is een beetje een komen en gaan van muzikanten in de nog korte geschiedenis van de band. Futurephobia lijkt het toch stilletjes aan allemaal op een rijtje te krijgen en daar is deze vijf tracks tellende ep het voorbeeld van die eigenlijk eerder dit jaar op de markt had moeten komen, maar het Covid 19 virus stak daar een stokje voor. Het huidige vijftal staat voor thrash metal met wat minieme death metal invloeden. Zelf halen de heren bands als Sepultura, Kreator, Sodom, Metallica, Death en Exodus aan als referentie punten. Voorlopig lijkt het niveau van deze bands toch nog iets te hoog gegrepen, maar dit neemt niet weg dat het vijftal wel degelijk goed opgebouwde songs heeft afgeleverd waar agressie en kracht de hoofdmoot uitmaken. Zonder dat de heren ons hier omver blazen of dat men met wereldschokkende vernieuwingen afkomt, zorgt Futurephobia voor een leuk schijfje dat een aantal thrash fanaten wel zullen smaken. Een nadeel, naar onze smaak dan toch, is het feit dat de nummers net iets te lang om je aandacht smeken. Wat meer gebalde, kortere tracks had voor iets meer vaart, iets meer drive kunnen zorgen. Voor de rest moeten we toegeven dat deze vijf tracks een leuke stijloefening zijn geworden. Wel moeten we daar nog aan toevoegen dat we wat hebben moeten wennen aan het stem timbre van de de vocalist op deze ep. Maar goed, al bij al kan je ‘Last Rites’ als een visitekaartje van dit Futurephobia beschouwen.

Luc Ghyselen (68)

Independent Release

Tracklist: 1. Dark Forces 2. Forgotten 3. Time Can’t Stand Still 4. Spirit With The Axe 5. Witchcraft