Sole Syndicate: Last Days Of Eden

Het Zweedse Sole Syndicate is aan zijn tweede full-album toe. Na het goed ontvangen debuut ‘Garden Of Eden’ uit 2016 zijn we nu al aanbeland bij ‘Last Days Of Eden’. Hopelijk voor de band en de aanhangers van melodic hard rock / melodic heavy metal zijn de laatste dagen voor Sole Syndicate nog niet geteld. Het vijftal – Jonas Månsson (vocals), Henrik Zetterlund (drums), David Gustafsson (bass), Dennis Heltorp (gitaar) en Niklas Strandanäs (gitaar) – zet hier immers tien geslaagde composities neer die zowel krachtig, als melodieus, als aanstekelijk klinken. Bass en drums zorgen voor het heel solide fundament en schakelen van hard en krachtig gemakkelijk over naar rustig en kalm van zodra het nummer daarom vraagt. De riffs zorgen voor een nagenoeg perfecte opbouw, terwijl de melodieuze gitaarsolo’s to the point worden gehouden maar iedere keer opnieuw doeltreffend over komen. En dan zijn er natuurlijk nog de krachtige vocalen die ons keer op keer opnieuw over de streep trekken. Met ‘Wake Up’ zetten de heren je meteen op scherp en dat krachtige, rockende en aanstekelijke geluid houden ze gemakkelijk vol bij ‘… And The Truth Will Set You Free’ en ‘We Fall Apart’. Met ‘Glory Days’ komen we toe aan een ballade, maar dan wel een krachtige en geen “zeemzoet pak maar mee nummer”. Het mooi opgebouwde ‘We Came To Rock’ sluit daar mooi op aan: rustig openend om dan aan kracht en tempo te winnen. Het tempo wordt wat opgetrokken voor het al even aanstekelijk rockende ‘Brothers’. Al even knap is het stevig en krachtig uit de speakers knallende ‘Pain Is An Illusion’. Na een aarzelend begin barst ‘Have You Heard It All Before’ krachtig open, zonder dat de heren aan melodie of aanstekelijkheid inboeten. Tijdens ‘Bring Us A Hero’ krijgen we meer gedrevenheid te horen in een stevig rockend nummer. Afsluiten doen de heren met ‘When Darkness Calls’, opnieuw een knap opgebouwd nummer waarin al het goede terug komt wat we reeds vertelden over Sole Syndicate. Het enig wat nu eigenlijk nog missen is een live concert van dit kwintet: we vermoeden dat dit vonken en vuur zal opleveren voor de liefhebbers van melodic hard rock en melodic heavy metal. ‘Last Days Of Eden’ is een schot in de roos.

Luc Ghyselen (90)

Scarlet Records SC 383-0

Tracklist: 1. Wake Up 2. … And The Truth Will Set You Free 3. We Fall Apart 4. Glory Days 5. We Came To Rock 6. Brothers 7. Pain Is Only An illusion 8. Have You Heard It All Before 9. Bring Us A Hero 10. When Darkness Calls