Adamantis: Far Flung Realm

Eind 2016 zag het Amerikaanse Adamantis het levenslicht. Enkele jaren speelde het gezelschap live met nummers van hun ep, maar nu grijpen ze de kans om met een full album hun divers muzikaal aanbod te laten horen. De band slaagt erin om een eigen cocktail te maken van power metal (denk aan Hammerfall en Blind Guardian) en de klassieke metalbands (denk aan Iron Maiden, Saxon en Judas Priest). In de line-up vinden we de nieuwe zanger Jeff Stark, gitaristen Jeff Taft en Javier Estrada, bassist Cody Pelchat en drummer Evgeny Gromovoy. Het album werd gemixed door Christian ‘Moschus’ Moos van Spacelab Mixing (Haken, Delain, Luca Turilli’s Rhapsody). Het begint allemaal met ‘Into The Realm’. Onder een krakende donder ontluikt een speels melodietje, dat gestaag energie wint en vloeiend overloopt in ‘Unbound Souls’, de intense opener, die op een stevig ritme uitpakt. Begin oktober komt een video uit van ‘Misbegotten Dream’, het riff georiënteerde nummer. Er sneuvelen snelheidsrecords in ‘Puppeteers Bane’ dat vingervlug gitaarwerk met ritmewissels combineert. Een bombastische refrein en een strak ritme zijn de basis elementen van ‘Fire And Brimstone‘. De klassieke aanpak, waarvan sprake, is te vinden in ‘Imagination’. Opnieuw volle gas in ‘Journey’s End’, waar een verrassend open refrein het strakke nummer wat adem heeft. Dat het allemaal vrij solide in elkaar zit, bewijzen de heren met ‘Oracles Prophecy’: stevige heavy metal met melodieuze lijnen die het gestructureerde beukende geweld wat intomen. In de lyric-video horen we tevens zangeres Elisa C. Martin (Hamka, Fairyland, ex-Dark Moor). Na de powermetal (inclusief een progressieve kwinkslag) van ‘Second Sight’ brengt de hymne ‘Siege Of Arkona’ het trotse gevoel terug. Het laatste nummer ‘Voron The Ravensong‘ vat alles zowat samen, want de intense stukken gaan hand in hand met de tragere, vaak bombastische partijen. De nummers zijn soms erg vol en druk dat het soms een opdracht is om gefocust te blijven. Gelukkig varieert de melodie, het ritme en de intensiteit vaak zodat het boeiend blijft. Nieuwe vocalist Jeff brengt met zijn stemgeluid een nieuwe sound voor de band. Die muzikale blender aan genres is vrij intens te werk gegaan, waardoor we nummers krijgen waar alle invloeden gecombineerd worden en ritmewissels schering en inslag zijn. Vingervlug gitaarwerk en sterke vocale prestaties zijn troeven die keihard uitgespeeld worden.

Rocking Klingon (70)

Independent Release

Tracklist: 1. Into The Realm 2. Unbound Souls 3. Misbegotten Dream 4. Puppeteers Bane 5. Fire And Brimstone 6. Imagination 7. Journey’s End 8. Oracles Prophecy 9. Second Sight 10. Siege Of Arkona 11. Voron The Ravensong