Empyreal Sorrow: Præy

Het Duitse vijftal Empyreal Sorrow is een nieuwe naam voor velen onder ons. Met ‘Præy’ levert het kwintet alvast zijn eerste full-album af. Dit tien tracks tellend album is meteen een aanrader geworden voor liefhebbers van melodic death metal waar een klein black metal randje rond te vinden is. Inspiratie vond het Vijftal vooral bij de Zweedse toppers in het (sub)genre als Edge Of Insanity, At The Gates, Dark Tranquillity en In Flames. Toch zorgen de heren ook dus ook voor wat andere accenten zodat ze zeker geen klakkeloze na-apers zijn van deze grootheden. Dat hoor je nog niet echt tijdens de instrumentale opener ‘Præy For Sorrow’, maar vanaf ‘Thrown Into The Fire’ komt het black metal randje al naar voor en dat houdt de band op een schitterende manier vol tot en met afsluiter ‘A Night Without Armor’. Het is immers een (klein) voordeel als de band over twee volwaardige vocalisten beschikt die dan net een iets anders kant op kunnen met hun stem. Martin Szeike is de man die de voor de meeste vocalen zorgt, terwijl bassist Sebastian Moser op tijd en stond zijn stevig black metal screams in de weegschaal werpt. En … het werkt wel goed. Zoals het een melodic death metal beaamt wordt agressie hier zowat feilloos gekoppeld aan melodie. De grootste pluim is misschien weggelegd voor gitarist Martin Hofbauer die niet enkel alle nummers schreef, maar die ook, samen met Sebastien Moser, van teksten voor ziet. De rest van het vijftal bestaat uit drummer Julian Osterried en gitarist Markus Winter. Uitschieters tussen de tracks kunnen we u helaas niet meegeven, daar elke track ons echt bevalt. Ook opvallend is het feit dat de heren de nummers vrij kort en gebald hebben kunnen houden, iets waar een aantal bands nogal vaak in bezondigen is ellenlange songs maken die soms nergens heen leiden. In deze val is Empyreal Sorrow absoluut niet getrapt. Elk nummer bevat ook nog voldoende tempo en ritme wisselingen om de aandacht niet te laten verslappen. Dat het toch nog niet allemaal rozengeur en maneschijn is geworden, kan je natuurlijk best begrijpen: dit is pas een eerste stap in hun muzikale carrière wat betreft het opbouwen van een discografie. Toch zijn wij al danig onder de indruk zodat we eigenlijk nu al benieuwd zijn wat de toekomst zal brengen voor dit gezelschap. Melodic death metal fans hebben er in ieder geval een band bij om in de gaten te houden.

Luc Ghyselen (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Præy For Sorrow 2. Thrown Into The Fire 3.Source Of Inhumanity 4. The Errror Code 5. Come Down With Me 6. Quiet Depression 7. Scars Of Old 8. Voice Of Violence 9. Killing Silence 10. A Night Without Armor