Isolert: Worlds In Ruin

Het Griekse Isolert is terug van weg geweest. Isolert, een black metal collectief opgestart in Volos in 2015, debuteerde nog datzelfde jaar met een demo. ‘Isolated Soul’ werd nog als duo uitgebracht maar toen het eerste full-album er in 2016 aan kwam was Isolert vier man sterk. Nick S. (drums, vocals) en Panagiotis T. (gitaar, vocals) hadden voor ‘No Hope, No Light … Only Death’ versterking gekregen van bassist Giannis E. en gitarist Apostolos K. Hun black metal sound leunt dichter aan bij die uit de Scandinavische scene dan bij de Helleense. De titelloze ep uit 2017 en de split met Insanity Cult in dat zelfde jaar bevestigden al het goede dat we over Isolert hoorden, en dus keken we uit naar album nummer twee. ‘Worlds In Ruin’ komt er nu pas aan en laat een drietal horen, bassist Giannis E. is er niet meer bij, die gewoonweg verder gaat waar men in 2017 mee eindigde. Isolert staat voor uiterst rauwe black metal krijsen die ervoor zorgen dat je een vrij ongemakkelijk gevoel verkrijgt terwijl de haren op je armen recht komen te staan van opwinding. Verder beuken de heren rauw, kil, heel donker en dreigend aan een stevig tempo verder. De weinig “zonnige interventies” – bemerk de aanhalingstekens – zijn te vinden in de toch vrij melodieuze gitaarsolo’s. En dan nog staan die eigenlijk meer in het teken van wat gas terug nemen, wat op adem komen, om dan weer in overdrive verder te gaan met hun gitzwart dreigend geweld. En net die wisselwerking zorgt ervoor dat wij telkens opnieuw over de streep worden getrokken. Zeven tracks lang onderhoudt dit trio een brug van dreigend geweld met de dood en wanhoop als eindstation. Onze favoriete track? Het net iets melodieuzer en rustiger openende ‘World In Ruins’ dat uiteindelijk toch één brok beukend geweld oplevert. Dat tere zieltjes zich hiervan moeten onthouden, spreekt voor zich, enkel liefhebbers van intens zwartgeblakerd geweld vinden hier hun gading.

Luc Ghyselen (80)

Nihilistische Klangkunst

Tracklist: 1. Fire, Ash, Blood 2. Burn Them 3. As We Die 4. Extinction 5. Staring At A Path Towards Nowhere 6. World In Ruins 7. Light… Has Abandoned Us