Imperium: Heaven Or Hell

Imperium is een naam die door tal van bands in de muziekwereld wordt gekozen. ‘Heaven Or Hell’ is het derde full-album van het Imperium geleid door Mika Brushane, een Finse drummer en percussionist die in tal van bands speelde gaande van jazz over rock tot metal. Toen hij in 2012 een nummer aan het schrijven was voor Strike, vond hij dat hij voldoende nummers kon maken om een eigen solo-album te vervolledigen. In 2016 zorgde hij met ‘Dreamhunter’ voor het debuut van zijn Imperium. Twee jaar later was er dan ‘Beyond The Stars’ en nu dus deze ‘Heaven Or Hell’. Voor dit album schreef Mika alle songs zelf, zorgde hij voor alle teksten, is er te horen als background vocalist, én speelde hij zelf drums, keyboards, bass in. Dat betekent dat hij enkel op zoek moet naar een of meerder vocalisten, en een of meerdere gitaristen. En voor deze specifieke “opdrachten” kwam hij uit bij een aantal gevestigde waarden in het rock en metal wereldje. Als vocalisten strikte hij Robbie LaBlanc (o.a. Find Me, Fury), Markku Kuikka (o.a. Crow’s Flight, Agonizer), Robban Ernlund (Treat) en Paolo Ribaldini. Vier artiesten die stuk voor stuk over schitterende stembanden beschikken en die zich hier dan ook uitstekend laten gelden. Maar ook een aantal gitaristen hebben hier hun beste beentje voorgezet en zorgen voor melodieus gitaarwerk en schitterende solo’s. Maken hun opwachting: Stefano Lionetti (Lionville), Mikey K. Nilsson (o.a. Sapphire Eyes, Alyson Avenue, Anette Olzon), Erkka Korhonen (o.a. Dark Sarah, Northern Kings), Toni Huovinen (Sentiment) en Samuli Federley (o.a. Standing Ovation). Op een tweetal nummers zijn er dan nog extra background vocalen door Susanna Eronen en Sini Heinilä. We dagen u uit om (1) de juiste vocalist te vinden in elke song, én (2) de juiste gitarist. Daarmee bedoelen we dat elk van die gasten een verduveld knappe job hebben afgeleverd en dat de tien nummers een vloeiend en passend geheel vormen die elke liefhebber van melodic rock / AOR een kans moet geven. Mika Brushane zelf mag trots zijn op zijn composities en op al zijn werk dat hij in dit Imperium steekt. Wij hebben alvast genoten van begin tot eind en kunnen geen nummer aanwijzen als sterkste nummer op dit album. Liefhebbers van het (sub)genre moeten deze ‘Heaven Or hell’ gewoon aan hun collectie toevoegen: zeg dat MUSIKA het gezegd heeft!

Luc Ghyselen (90)

AOR Heaven AOR 00215

Tracklist: 1. Love Won’t Let You 2. Heaven Or Hell 3. Road To Paradise 4. Vision In A Dream 5.

Dreaming On 6. Save Me 7. Higher Than The Sky 8. Invincible 9. Time Is Up 10. Lost In

Yesterday