Wildness: Ultimate Demise

Het Zweedse Wildness is oorspronkelijk gestart als project, maar mag zich sedert 2014 een echte band noemen. Hun debuutalbum uit 2017 krijgt met deze een opvolger. In de line-up is weinig verandert. We zien drummer en songwriter Erik Modin, gitaristen Adam Holmström en Pontus Sköld en bassist Marcus Sjösund. Zanger Erik Forsberg vervoegde de band begin dit jaar, toen zijn voorganger Gabriel Lindmark het voor bekeken hield na muzikale meningsverschillen. Na de intro ‘Call Of The Wild’ start het album sterk en melodieus met het uptempo ‘Die Young’. Ook ‘Nowhere Land’ is zo’n stevige stamper die fans van de hardere kant van melodieuze rock zeker zullen lusten. ‘Cold Words’ is relatief rustiger, meer catchy rock met sterk gitaarwerk, maar ‘Renegades Of Love’ is dan terug pittiger door het bollende ritme. De verandering van zanger resulteert in knappe vocalen die in de powerballad ‘Falling Into Piecies’ goed in de kijker gezet worden. ‘Burning It Down’ is een smeulend nummer dat met een stampend ritme de boel in een mum van tijd plat legt. Hoe alles terug opspint horen we in ‘Denial’ en het intensieve ‘My Hideaway’, een indrukwekkend rocknummer met sprankelende melodieën. De akoestische start van het catchy oorwormpje ‘Borderline‘ smeekt om op de radio gespeeld te worden. Afsluiter en titeltrack ‘The Ultimate Demise’ zorgt alweer voor vocalen met sprankelende keyboardbegeleiding. Het timbre in Erik’s vocalen doen me soms aan Carsten Schulz denken, nog zo’n zanger die al jaren aan zijn weg timmert en hierdoor een flinke reputatie opgebouwd heeft. Fans van melodieuze rock hebben een band bij om te volgen. We denken aan fans van Europe, Creye, Eclipse, Care Of Night, Art Nation en H.e.a.t. In elf nummers brengt het gezelschap een knap album vol melodie, ritme en passie, maar helaas niet veel originaliteit.

Rocking Klingon (75)

AOR Heaven aor 00217

Track list: 1. Call Of The Wild 2. Die Young 3. Nowhere Land 4. Cold Words 5. Renegades Of Love 6. Falling Into Pieces 7. Burning It Down 8. My Hideaway 9. Denial 10. Borderline 11. The Ultimate Demise