Silius: Worship To Extinction

Silius is afkomstig uit het Oostenrijkse Landeck alwaar de band in 2013 werd opgestart door lead gitarist Mario “Haui” Haueis. Met zijn kompanen – tegenwoordig is dat nog vocalist Matthias Thurner, drummer Ralph Jurschitsch en bassist Martin Storch – is hij nu toe aan een tweede full-album. ‘Worship To Extinction’ telt elf stevige en agressief klinkende thrash metal nummers die snoeihard uit de speakers knallen. Het viertal hoeft geen intro of studieronde en start meteen heel gedreven en energiek met ‘Worship’, een nummer dat meteen de toon zet voor de rest van het album. Het meestal furieuze en energieke tempo zorgt voor een dynamisch geheel dat zowel krachtig, als agressief en ja zelfs aanstekelijk klinkt. Elk van de nummers krijgt een mooie, maar klassiek getinte opbouw mee, die uitnodigt tot headbangen, luchtgitaar spelen en meebrullen. Kortom Silius zet een mooi en stevig thrash metal feestje in gang. We moeten eerlijk toegeven dat we wat tijd nodig hadden om het stem timbre van Matthias gewoon te worden, maar na een paar nummers moeten ook wij toegeven dat zijn stem wel iets heeft en dat die mooi past bij het geheel. Drums en bass beperken zich meestal tot de uiterst solide en zeer krachtige basis, terwijl de riffs daar mooi op steunen en op verder bouwen. Maar de grootste trekpleister bij Silius zijn, naar onze bescheiden mening, de flitsende gitaarsolo’s die in elk nummer opnieuw langskomen. Thrash fanaten, en in minder mate liefhebbers van groove metal, mogen dit gerust aan hun “wanted lijstje” toevoegen: zij zullen alvast niet ontgoocheld worden. Een echte topalbum is dit misschien nog niet, maar met dit werkstuk mag Silius zeker een plaatsje opeisen tussen de subtoppers.

Luc Ghyselen (85)

Rock Of Angels Records ROAR 2006

Tracklist: 1. Worship 2. C.U.L.T. 3. Horrorscopes 4. Abominate 5. Lesson In Blood 6. Dance On Your Grave 7. Venom Baptism 8. Tripping Balls Out 9. Evil Inside 10. Death & Glory 11. Drowning