Pimmit Hills: Heathens Prophets (ep)

Pimmit Hills is de verderzetting van King Giant, een band opgestart in 2005 met drie knappe full-albums op de markt, maar dan zonder tweede gitarist David Kowalski. King Giant stond voor Southern metal, een vrije zware mix van blues, doom, boogie en rock die wat weg heeft van oude ZZ Top, maar dan een stuk rauwer en zwaarder. Op diezelfde weg borduurt Pimmit Hills nu verder. Het overgebleven viertal – David Hammerly (vocals), Keith Brooks (drums), Todd Ingram (gitaar) en Floyd Lee Walters III (bass) – dook kort voor het uitbreken van de Covid pandemie in de studio om aan de opnames van een full-album te beginnen. Maar na slechts een paar afgewerkte songs verkozen de heren hun familie en veiligheid boven de band: een voor de hand liggende keuze. Middels het uitwisselen van bestanden over het wereldwijde net, werden uiteindelijk deze vier tracks klaar gevonden voor publicatie. Met wat extra steun (keyboards) van J. Robbins, die ook instond voor de mix, krijgen we nu het debuut onder de naam Pimmit Hills te horen. De vier tracks klokken allen af boven de kaap van de zeven minuten, maar vervelen nergens. De zware sound van doom, rock, boogie en blues wordt hier krachtdadig neer gezet en laat ons nu al verlangen naar meer. De rauw en ruw klinkende vocalen gaan schitterend samen met de zware logge sound. Maar ook tijdens de vlottere tempo’s passen die wonderwel bij het geheel. De heren zorgen voor heel wat variatie in tempo en ritme, maar blijven trouw aan een meestal medium tempo waar zware drumslagen, brommende basslijnen en krachtige riffs samenwerken. De gitaarsolo’s vragen om meegespeeld te worden op je luchtgitaar. Geen van de tracks steekt er bovenuit, maar geen van de tracks verveelt ook maar een seconde. Wij, van MUSIKA, hopen dan ook dat we binnenkort meer werk van dit viertal te horen zullen krijgen. Ook al omdat Pimmit Hills naar eigen zeggen voldoende materiaal heeft om een dubbel-album op de markt te brengen. “Laat maar komen”, zouden wij stellen.

Luc Ghyselen (82)

Independent Release

Tracklist: 1. Baby Blue Eyes 2. Ginger 3. Lost River 4. Beautiful Sadness