Ace Frehley: Origins Vol.2

Met ‘Origins Vol.2’ is Ace Frehley, jullie allen wel bekend als mede-oprichter van het legendarische Kiss, toe aan een tweede full-album met niets dan covers. En als je het mij vraagt, is dat steeds een riskante onderneming, zeker als het schijfje gevuld wordt met vrij bekende nummers uit de muziekwereld. En dat is precies wat je hier krijgt en dan wordt automatisch vergeleken met de originele versies. Althans dat laatste is iets wat ik doe. En dan moet ik zo goed als steeds tot de conclusie komen dat het origineel beter is, of in ieder geval beter aanvoelt. En als je dan nog weet dat ikzelf niet de grootste fan ben van het stem timbre van Ace, en dan druk ik me nog zacht uit, dan begrijp je dat Ace, hoe goed hij ook zijn best doet, eigenlijk al vooraf verloren heeft. Wat je wel krijgt bij zo’n verzameling nummers is het feit dat je naar een soort van compilatie kan luisteren en je er bij kan raden wie voor het origineel zorgde. Maar goed, Ace Frehley zorgt hier twaalf versies van nummers groot gemaakt door anderen en zelf verkies ik de originele versies boven deze die Ace hier met zijn vrienden neerzet. Led Zeppelin’s ‘Good Times Bad Times’ opent en wordt gevolgd door Mountain’s ‘Never In My Life’ en daarna volgt ‘Space Truckin” (Deep Purple). Ook The Beatles (‘I’m Down’) en The Rolling Stones (‘Jumpin’ Jack Flash’) maken hun opwachting, waarna andere een reeks rock en pop toppers uit de jaren zestig en zeventig hun opwachting maken: ‘Politician’ (Eric Clapton), ‘Lola’ (The Kinks), ’30 Days In The Hole’ (Humble Pie), ‘Manic Depression’ (Jimi Hendrix), ‘Kicks’ (Paul Revere & The Raiders) en ‘We Gotta Get Out Of This Place’ (The Animals). Ace sluit af met ‘She’ voor het eerst te vinden op het derde Kiss album ‘Dressed To Kill’ ‘en geschreven door Gene Simmons en Stephen Coronel. Dus je ziet het, een aangename collectie songs. Beste nummer voor ondergetekende: ‘Jumpin’ Jack Flash’ waar Lita Ford de lead vocals voor haar rekening neemt.

Luc Ghyselen (72)

eOne / SPV

Tracklist: 1. Good Times bad Times 2. Never In My Life 3. Space Truckin’ 4. I’m Down 5. Jumpin’ Jack Flesh 6. Politician 7. Lola 8. 30 Days In The Hole 9. Manic Depression 10. Kicks 11. We Gotta Get Out Of This Place 12. She