Eshtadur: From The Abyss

Eshtadur is afkomstig uit Pereira, Columbia. Niet bepaald het land bij uitstek waarmee we bij MUSIKA metal bands mee associëren. Eshtadur werd in 2005 opgestart en liet eerst nog zijn visie op melodic black metal optekenen. Met verloop van de jaren en de volgende werkstukken – de discografie van dit gezelschap telt ondertussen een ep, een split en vier full-albums – gingen de heren het iets meer richting melodic death metal zoeken, al blijven er bestanddelen uit black metal mee spelen. ‘From The Abyss’ is de titel van het nieuwste werkstuk dat tien tracks telt. Nuclear Blast’s Blood Blast Distribution zorgt dit keer voor de distributie. En als we eerlijk mogen zijn, haal dan als de gesmeerde bliksem dit album in huis. En niet omdat het vernieuwend klinkt of omdat Eshtadur het warme water opnieuw zou hebben uitgevonden, maar gewoon omdat dit een heel fijn album is geworden waar kracht, melodie, energie en ja, zelfs aanstekelijkheid, hand in hand gaan. Het plaatje klopt echt wel bij dit gezelschap: een stevige krach, aanstekelijke energie, goed opgebouwde nummers met stevige drumpatronen, pushende baslijnen, krachtige riffs, rauwe en ruwe vocalen die zowel dreiging als brutaliteit bevatten, …: het valt allemaal mooi samen op deze ‘From The Abyss’. Zijn er dan geen negatieve puntjes te vermelden, horen we je al vragen. En ja, we moeten schoorvoetend toegeven dat een van de nummers veel te poppy klinkt, net alsof een andere band een nummer heeft weten te smokkelen op dit anders knappe album. We hebben het over ‘All She Wrote’, waar we echt wel onze wenkbrauwen bij fronsen wegens … veel te poppy! Een nummer dat hier echt zijn plaats niet heeft. Maar voor de rest kunnen liefhebbers van het genre, mogen we het melodic blackened death metal noemen, hier niet om heen!

Luc Ghyselen (90)

Blood Blast Distribution

Tracklist: 1. Lowborn Bastard 2. The Adverse Side 3. The Red Door 4. The Fall 5. She The Void 6. All She Wrote 7. Transient Stranger 8. The Oathbreaker 9. The Fear Difusser 10. Disphased Dimension