Skyfall: Sleeping Forest

Een echte fan van compleet instrumentale albums ben ik eigenlijk niet, en ook nooit geweest, maar als men in de promo spreekt over “instrumental symphonic orchestral death / black metal” dan is mijn interesse op zijn minst gewekt. Maar als reviewer moet je dan natuurlijk nog de nodige tijd vinden om het album aan een echte stevige luisterbeurt te onderwerpen. ‘Sleeping Forest’ van Skyfall is het instrumentale album dat mijn interesse opwekte, maar waar ik al een paar keer voor paste omdat ik toch liever albums hoor met vocalen. Uiteindelijk is het er dus toch van gekomen. Echt spijt dat ik dit album een kans heb gegeven, heb ik niet, maar toch overheerst het idee dat ik er meer van had verwacht. De ingrediënten death en black metal zitten immers stevig ondergesneeuwd tussen het symfonische en het orkestrale die hier duidelijk de bovenhand nemen. En ja, zelf mis ik een dreigende black metal stem of diepe putgrunt die naar death metal neigt. Nu klinkt dit werkstuk zeker niet slecht, verre van eigenlijk, maar daar het symfonische en het orkestrale overheersen, krijg je eerder een symphonic metal album te horen waar wat elementen uit black en death metal in te ontdekken zijn. Verwar dit Skyfall, een project van de Zweed Jens Englund, dus zeker niet met de gelijknamige Russische death metal band. Liefhebbers van instrumentale symphonic metal mogen dit duidelijk een kans geven, terwijl ondergetekende zelf toch liever een stevige vocale bijdrage had gehoord ook al omdat de nummers vrij lang worden uitgesponnen en het album pas af klokt na meer dan drieënvijftig minuten. En daar sommige thema’s nogal veel worden herhaald, krijgt mijn aandacht toch wel de kans om af en toe weg te dwalen. Spijtig, ik had toch meer verwacht van deze ‘Sleeping Forest’ en blijf dan ook op mijn honger zitten.

Luc Ghyselen (70)

Trüllpantor Productions

Tracklist: 1. The Awakening 2. Gloomy Horizon 3. Obscure Memories 4. Decadence 5. Fading Light 6. Sleeping Forest 7. Emptiness 8. Tidens ondska 9. Desolation 10. Lurking Shadows