Six Feet Tall: Be Grave With Your Life (ep)

Six Feet Tall is een Italiaanse Hardcore band die in 2016 debuteerde met een debuut ep die hen geen windeieren heeft gelegd. De band ging op tournee doorheen Italië zelf maar in 2017 eveneens in UK. In 2019 komt Six Feet Tall echter in een vernieuwde line-up voor de pinnen. De band bestaat nu uit Michele Perla van Die Abete op gitaar, Andrea Gentili en Federico Mazzoli van Northwoods, respectievelijk op drums en bas, Diego Coletti, zanger van punkrockers Cayman the Animal, op gitaar en zang. In die line up werd nu een nieuwe plaat uitgebracht ‘Be Grave With Your Life’. Een emotionele rollercoaster is het geworden waar de band al zijn opgekropte frustraties en pijn lijkt uit te schreeuwen, zowel vocaal als instrumentaal. Althans zo voelt deze schijf over de hele lijn aan. Hardcore die neigt naar emoties wordt vaak op gefronste wenkbrauwen onthaalt, maar Six Feet Tall slaagt erin de gevoelige snaar van de hardcore liefhebber net op die juiste plaats te raken, waardoor het gelukkig geen al te kleffe bedoening wordt. Integendeel zelfs. De eerste song op deze ep ‘Paleolithic Before Paleo Was Cool’ verdooft je dus enerzijds maar bevat eveneens genoeg energie waardoor je lekker uit de bol gaat, alle persoonlijke heilige huisjes omver stampend. Six Feet Tall laat een voortdurende evolutie horen en zien in geluid en structuur. En haalt zijn invloeden dan ook uit verschillende genres als post-hardcore in dischord-stijl, punkrock tot metal riffs binnen een toch wel eerder donkere omkadering. De sfeer en melodie worden daardoor naadloos met elkaar verbonden. Luister maar naar het uit volle borst uitgeschreeuwde pareltje ‘Do / Don’t’ waarbij de stem van Diego meermaals de haren op je armen doet recht komen bij de hoge tonen. Helaas kabbelt de plaat een beetje op diezelfde lijn verder bij daarop volgende songs ‘Regaining Soil’, ‘Hold My Mask’ tot ‘Still Waters Are Still Asshole’, waardoor de aandacht toch lichtjes verslapt. Echter, net door de emotionele en de toch wel hypnotiserende impact op je gemoed, eens je in dat woelig en vrij donker water bent aanbeland dat de band je aanbiedt, stoort dit dus allerminst. Met songs als ‘Fear Enough’, een zeer mooie afsluiter van deze ep, blijft Six Feet Tall dan ook zeer bedachtzaam doorheen je vege hart klieven, op een verschroeiend tempo. Het is daarbij vooral toch die vocale inbreng van Diego die je meerdere kroppen in de keel bezorgd, valt ons wederom op. Besluit: Six Feet Tall brengt geen uniek meesterwerk uit of zo, en blijft angstvallig binnen diezelfde lijn kleuren. Maar slaagt er toch in zijn stempel te drukken op het globale melodieuze en vooral emotioneel beladen hardcore gebeuren. Door een donker pareltje van een ep uit te brengen, die de aanhoorder onderdompelt in een duister badje waarbij een traan wegpinken wordt verbonden met stevig al die heilige huisjes omver stampen. Honderd keer of meer voorgedaan, maar daardoor wordt dus wel die bijzondere snaar van de HC fan telkens opnieuw op een bijzondere wijze geraakt. En dat trekt ons ook nu weer stevige over de streep.

Erik van Damme (75)

Mothership Records

Tracklist: 1. Paleolithic Before Paleo Was Cool 2. Do / Don’t 3. Regaining Soil 4. Hold My Mask 5. Still Waters Are Still Asshole 6. Fear Enough