Путь (Put) – The Songs Of The Death

In het westen van Rusland, aan de grens met Estland ligt een stadje genaamd Pskov. Tussen de ongeveer 200.000 inwoners bevindt zich een zekere Dmitry Yakovlev. Hij is degene die in 2013 Путь uitgesproken “Put” oprichtte als eenmansband. De naam “Put” betekent eigenlijk zoveel als “pad” of “weg”. Sinds 2017 is er sprake van een volwaardige band met momenteel zes bandleden. ‘The Songs Of The Death’ blijkt in feite een heruitgave te zijn van hun full-album uit 2018 dat toen werd verdeeld door het Russische label Depths Of Void maar nu opnieuw wordt uitgebracht door het Franse label Antiq Records. We geven eerlijk toe dat we tot nog toe niet afwisten van het bestaan van de band maar al even eerlijk dienen we te bekennen dat dit een gemis blijkt te zijn! We wisten al langer dan vandaag dat er uit Rusland meerdere gunstige metalwinden komen waaien maar wat Путь ons serveert is echt zalige black metal met een apart randje. Ze worden omschreven als een post-black metal band maar doorgaans klinkt het als onversneden rauwe black metal. Maar er zijn dus die aparte randjes. Meest opvallende is ongetwijfeld de accordeon die een rol speelt. We weten het, wij dachten ook meteen eerder aan folk metal toen we de foto met de accordeon zagen maar dat bleek een immense vergissing. Dit heeft naar ons aanvoelen niks met folk of pagan metal te maken. Er zullen misschien folkelementen gehanteerd worden maar onze kennis van het Russisch is werkelijk belabberd te noemen (eerder onbestaand) dus afgaan op de teksten zit er niet in. Niettemin neemt de accordeon geenszins een prominente plaats in hetgeen bij folkmetal wél het geval is, eerder mixt de accordeon op één of andere manier fantastisch met de beide gitaren op een wijze die wij nog bij geen enkele band hebben ontdekt. Het draagt in ieder geval bij aan de ganse sfeer van het album en dat klinkt rauw, scherp en kil, bij momenten een tikje melancholisch – zeker als de vrouwelijke backings erbij komen – net zoals we verwachten van een Russische band. Bij “gelijkaardige” artiesten kom je uit bij bands zoals Drudkh, Panopticon en Windir al lopen dergelijke vergelijkingen en verwijzingen uiteraard vaak mank. Wie fan is van black metal maar houdt van het melodieuzere gitaarwerk, krachtige drums maar zonder een onophoudelijk gebeuk zoals het betere mitrailleurvuur en een apart randje zoals een accordeon weet te appreciëren, moet Путь absoluut een luisterbeurt gunnen. “The Songs Of The Death” weten ruim een uur en tien nummers lang te boeien, zelfs zonder enige notie van de Russische taal.

K.H. (85)

Antiq Records

Tracklist: 1. Эпитафия 2. Так пела метель 3. Кости первых 4. Прометей 5. Над гробом ветхим 6. Цветы зла 7. В чертоге белом 8. Волос твоих пепел, Рахиль 9. Культ 1: Огни далёких холмов 10. Культ 2: Сатурн