Zakk Sabbath: In Vertigo

Zakk Sabbath is een tribute band van … Black Sabbath. Deze legendarische Britse band wordt door velen beschouwd als de voorloper van doom en heavy metal. En omdat het dit jaar precies vijftig jaar geleden is dat het titelloze debuut van het Britse viertal op de markt kwam – dit gebeurde meer bepaald op 13 februari 1970 – krijgen we nu dit ‘Vertigo’ van Zakk Sabbath aangeboden. Zakk Sabbath is een trio bestaande uit Zakk Wylde (gitaar, vocals), Blasko (bass) en Joey Castillo (drums), drie heren dus die het klappen van de muzikale zweep al ettelijke jaren onder de knie hebben. De heren haalden het originele album door de mangel, maar zochten ook live versies van die nummers op omdat ze het album niet noot voor noot wilden naspelen, maar een versie wilden neerzetten dat respect toont voor het origineel zonder daar echt zelf veel wijzigingen aan toe te voegen. We geven een voorbeeldje wat we precies bedoelen: een uitgesponnen extra lange gitaarsolo tijdens een live opname, blijft een solo van Tony Iommi, maar die kan hier verwerkt in een Zakk Sabbath versie. Natuurlijk klinkt Zakk vocaal niet als Ozzy, maar uiteindelijk vinden we dit niet zo erg, want het drietal heeft zich anders heel trouw aan de typische Black Sabbath sound gehouden. ‘In Vertigo’ is dan ook een flinke aanrader voor elke Black Sabbath fanaat en voor de liefhebbers van Zakk Wylde. Of ook nog: hoe muziek die vijftig jaar oud is, nog steeds niets van zijn kracht heeft verloren!

Luc Ghyselen (90)

Magnetic Eye Records

Tracklist: 1. Black Sabbath 2. The Wizard 3. Wasp / Behind The Wall Of Sleep / N.I.B 4. Wicked World 5. A Bit Of Finger / Sleeping Village / Warning