Vermisst: Zmierzch stalowej ciemności

Het Poolse black metal gezelschap Vermisst laat er geen gras overgroeien. De heren gingen pas in 2018 maar zorgden ondertussen reeds voor twee demo’s en een split met Plaguespawn. Met ‘Zmierzch stalowej ciemności’ krijgen we het nieuwste werkstuk van het drietal te horen: een acht tracks tellend schijfje die mooi binnen de lijntjes kleurt van wat we verstaan onder black metal. Pakken koude en kille duisternis, een dreigende en onheilspellende sfeer, en diepe kracht worden samen gebracht in elke track. Van de Poolse teksten hebben we geen kaas gegeten, maar het draagt ertoe bij om extra dreigend over te komen. Minpuntje, althans in onze visie, is het feit dat de vocals wat te diep in de mix steken, maar het is een klein “euvel” waar we uiteindelijk wel over heen kunnen kijken. ‘Zmierzch stalowej ciemności’ werd eerder dit jaar op de markt gebracht als ep door Fallen Temple en telde slechts vijf tracks. Signal Rex voegt er nu drie extra tracks aan toe die in het verlengde liggen van de eerste vijf tracks op dit album. Toch klinken de vocalen hier anders en kan je die beter omschrijven als schreeuwerig in plaats van diep kervend. Je hoort ook dat de productie van deze drie tracks niet op het niveau is van de eerste vijf nummers. Verwacht je dus aan zo’n veertig minuten uiterst rauwe en ruwe black metal waar zo goed als nergens ruimte wordt gelaten voor wat licht. Niet echt ons ding, maar we weten dat er een pak liefhebbers zijn die dit wel weten te smaken. Vermisst mag wat ons betreft nog een tijdje vermist blijven.

Luc Ghyselen (55)

Signal Rex

Tracklist: 1. Mørkelokk 2. Czas chtonicznej zemsty 3. Zamarznięte płomienie mizantropii 4. W pozagrobowej przestrzeni 5. Det skjulte 6. Frozen Flames of Misanthropy 7. Za Ducha Głębiny Zasłona 8. Zimowa Aura Krwawych Cieni