Protokult: Transcending The Ruins

Protokult is een Canadese folk metal band die in 2003 van start ging. Bassist David Slowiak en gitarist, vocalist Martin D. Drozd zijn de band al die tijd trouw gebleven. “Nieuwe” krachten vonden ze in de loop der jaren met vocaliste, harpiste Ekaterina Pyatkova (sinds 2010), drummer Kaveh Afshar (sinds 2017) en gitarist Jack Neilla (ook sinds 2017). Met ‘Transcending The Ruins’ is de band aan zijn derde full-album toe. Onder de naam folk metal gaan een heel gamma aan bands schuil die soms zodanig van elkaar afwijken als wit en zwart. We bedoelen maar: kan je het Russische Arkona muzikaal echt vergelijken met het Zwitserse Eluveitie of kan je een van die bands echt gaan vergelijken met bands als Ierse Cruachan en / of het Argentijnse Skiltron? Nee, ik dacht het niet en toch worden ook deze bands onder gebracht in het vakje “folk metal”. Ook dit Protokult krijgt dit etiket op gekleefd en we kunnen dit gezelschap met de beste wil van de wereld niet vergelijken met een van de eerder opgesomde bands. Ja, dit ensemble gebruikt metal als basis – een mix trouwens van black metal, thrash metal en heavy metal – en voegt daar ingrediënten aan toe die je in folk metal aantreft en die dus wel raakvlakken vertoont met eerder genoemde bands. Protokult is nog op een andere manier een compleet ander gezelschap daar zowel Martin D. Drozd als Ekaterina Pyatkova vocaal van jetje geven middels koorzang, screams, grunts, cleane zang en alles wat zich daar tussenin bevind. Dat ze ook verschillende talen gebruiken is misschien iets dat minder aan bod komt, alhoewel. Maar, en daar knelt het schoentje bij ons, niet al die verschillende vocale vormen kunnen ons echt bekoren. We vallen het meest voor de pure cleane stem van Ekaterina (zoals bijvoorbeeld tijdens de openingsfase van ‘Greet The Dawn’), maar dit is natuurlijk puur onze smaak, want van sommige stukken van de dame zijn we ook helemaal niet wild. Ook op puur muzikaal vlak zijn we niet volledig overtuigd van het kunnen van dit Protokult. Let op: we willen niet gezegd hebben dat we dit slecht of minderwaardig vinden, integendeel, maar ons echt volledig over de streep zitten zit er desondanks ook niet in. ‘Transcending The Ruins’ kent zijn momenten, en die zijn eigenlijk wel met meer in aantal dan de mindere fragmenten, maar we blijven toch wat terughoudend ook al omdat dit werkstuk er een van lange adem is geworden: bijna zeventig minuten. Een paar tracks mochten, naar onze smaak, wat ingekort worden. Maar hey, wij springen van de hak op tak op gebied van subgenres en misschien zijn folk metal adepten veel minder sceptisch van aard dan ondergetekende.

Luc Ghyselen (78)

Independent Release

Tracklist: 1. Mark Of Thunder 2. Feed Your Demons 3. 1516 (Keeper Of The Hops) 4. Oy Kanada! 5. Troubled Lad (Sláinte Mhaith) 6. Na Gryanoi Nedele 7. Rusalka 8. Valley Of Thorns 9. Wenches 10. Greet The Dawn 11. Dead New World