Incarnate Deity: Theodicy

Incarnate Deity ontstond ergens in 2009 en gaf er in 2012 de brui aan. Sinds 2014 zou dit Amerikaanse gezelschap dat kiest voor een melodic mix van black metal, death metal en thrash metal terug actief zijn. … Stop, want deze Incarnate Deity is een compleet nieuw project opgestart eerder dit jaar door ene Zarachiel die alles in zijn eentje doet en dus zelf instaat voor bass, gitaar, drums, orkestratie en vocalen en met ‘Theodicy’ zijn debuut aflevert. In de begeleidende tekst lazen we iets als “symphonic blackened death metal uit Zuid Afrika” en “voor fans van o.a. SepticFlesh, Dimmu Borgir, Carach Angren, Fleshgod Apocalypse.” Vooral dat tweede zinnetje trok onze aandacht, want daar worden vier bands opgesomd die we wel erg goed kunnen smaken. Maar helaas, wordt nogmaals bevestigd dat “promo talk” niet steeds de lading dekt. En ja, we moeten toch toegeven dat de term symphonic blackened death metal hier juist wordt gebruikt, maar nergens, en het album telt acht tracks, wordt het niveau benadert, laat staan gehaald, van een van de vier vernoemde bands. De korte instrumentale opener, ‘Darkest Night’, die je als intro mag beschouwen laat nog het beste verhopen, maar vanaf ‘Plaguebearer’ blijven we echt op onze honger zitten. Noch de vernuftig opgebouwde aanpak van ScepticFlesh, nog de donkere en dreigende kracht van Dimmu Borgir, noch de machtige intense horror van Carach Angren, noch het middeleeuwse accent van Fleshgod Apocalypso wordt hier gehaald. Oké, het album heeft zijn momenten, maar die zijn duidelijk niet voldoende talrijk aanwezig om dit debuut van Incarnate Deity aan te raden. Toch willen we dit project het voordeel van de twijfel nog even gunnen: het is pas een debuut. Maar wel onze vriend Zachariel op internationaal meespelen en echt wedijveren met een van de vier opgesomde bands, dan is er nog enorm veel werk aan de winkel. Nu is deze ‘Theodicy’ een leuk album om eens gehoord te hebben dat wel zijn momenten heeft. Maar die zijn toch onvoldoende om je meteen richting platenboer te sturen. We zouden zelfs meer durven zeggen: beluister eerst vooraleer daadwerkelijk tot een aankoop over te gaan.

Luc Ghyselen (72)

Christian Metal Underground

Tracklist: 1. Darkest Night 2. Plaguebearer 3. Valley Of Dry Bones 4. Legionnaire Of Degradation 5. Akeldama 6. No Quarter 7. Stygian Oppression 8. Finis Noctis