Yanomano: No Sympathy For A Rat (ep)

‘No Sympathy For A Rat’ is het nieuwe geesteskind van het Australische viertal Yanomamo, dat de singles en EP’s aan elkaar rijgt. De band combineert groovy stoner / doom met hier en daar wat psychedelische trekjes, met keiharde sludge- en core vocals, wat behoorlijk vreemd aanvoelt. De stoner op ‘No Sympathy For A Rat’ is niet de meest originele, maar zeker kwaliteitsvol en zal menig fan van het genre bij de nekspieren vatten. Op de echt heftige stukken past de unieke zangstijl dan weer echt goed en ze spreken er zeker en vast een andere doelgroep mee aan; misschien is dat wat aan de basis van de vreemde combinatie ligt. Toch vraag ik me af hoe deze band zou klinken met “normale” vocals, en of dat dan beter of slechter zou zijn dan dit helse gebrul. Ook op ‘The Offering’ overtuigen de slopend zware partijen sterk en hoor je steeds meer de sludge- en hardcore invloeden. ‘Miasma’ is dan weer minder geslaagd, met een hoogst irritant riffje in een eerder rommelig en noisy geheel. Afsluiter ‘Iron Crown’ herneemt dan gelukkig weer de catchy up-tempo stoner. Deze ep is dus een interessant huwelijk tussen heel wat underground stijlen en slecht is het zeker niet, maar je moet er aan wennen. Live moet Yanomamo ook wel een spektakel zijn. Misschien iets voor fans van Growing Horns en Lost Baron!

Sam Bruynooghe (78)

Iommium

Tracklist: 1. No Sympathy For A Rat 2. The Offering 3. Miasma 4. Iron Crown