Laser Dracul: Hagridden

Het verhaal van Laser Dracul ontstond eigenlijk in de jaren negentig toen het trio, dat Laser Dracul uitmaakt, elkaar leerde kennen in Börlange tijdens het nuttigen van wat biertjes. Toch gingen ze elk hun eigen weg: bandjes kwamen en gingen, de instrumenten werden een tijdlang langs de kant gelaten, … je weet wel hoe dat kan gaan. Tot in 2014 het drietal elkaar opnieuw ontmoette en er uiteindelijk werk werd gemaakt van een band: Laser Dracul was geboren. Het duurde nog tot in 2016 vooraleer een eerste demo het licht zag, maar kort daarna werden die vier tracks tellende demo op de markt gebracht door Van Records op vinyl. De bal ging aan het rollen en zie … met ‘Hagridden’ presenteert het drietal ons nu een eerste full-album. Michael Brander (bass, vocals), Henrik Östensson (drums) en Lars Bergfäl’ (gitaar) zorgen voor een zware mix van doom en stoner rock met de nodige ingrediënten psychedelica om het geheel te kruiden. Zes nummer houdt dit drietal ons aan de praat. Vanaf de eerste tonen van opener ‘Ashes And Dust’ tot en met de slotakkoorden van ‘Mother Midnight’ worden liefhebbers van het (sub)genre op hun wenken bediend. Nee, Laser Dracul brengt niets nieuws onder de zon, en voegt eigenlijk zo goed als niets toe aan de reeds platgetreden paden van het (sub)genre, maar wat ze doen snijd wel hout. Brommende en ronken bassen, trage en slepende drumpatronen, laag gestemd gitaarwerk en bijpassende vocalen: het zit allemaal verwerkt in het geheel dat Laser Dracul ons serveert. Nu en dan passeert een passende knipoog naar Black Sabbath, Pentagram en zelfs Candlemass, maar nooit wordt klakkeloos nageaapt. En ja, je hebt het ook al begrepen: dat kunnen we bij MUSIKA best wel smaken. Zonder dat we het wereldwijd van de daken willen schreeuwen, vinden we ‘Hagridden’ van Laser Dracul een goed album die een mooi plaatsje verdient in een doom / stoner rock collectie.

Luc Ghyselen (82)

Majestic Mountain Records

Tracklist: 1. Ashes and Dust 2. High Tide Striding 3. Into the Night We Go 4. Now You See It 5. I’ll In Spirit 6. Mother Midnight