Bendida: First Of The Heroes

Ooit al gehoord van Bendida? Wij eerlijk gezegd nog nooit. Tot nu dus. Bendida is een band uit Sofia, de hoofdstad van BulgariĆ«, alwaar de band in 2008 werd opgestart door Vinnie Atanasov (gitaar, vocals, orkestratie). In de loop van de jaren werd de line-up al een aantal keer stevig door elkaar geschud. Bendida dook met volgende line-up de studio in om dit tweede full-album in te blikken: Kremena Nikolova (vocals), Vinnie Atanasov (gitaar, vocals, orkestratie), Velislav Kazakov (drums), Alexander Panayotov (bass), Vyara Grancharova (beenviool), Bisera Dimitrova (viool) en Ralitsa Georgieva (keyboards). Als je de line-up zo bekijkt dat heb je al een idee waar dit ensemble muzikaal naar toe gaat. En inderdaad Bendida staat voor een mix van power metal, symphonic metal, folk en klassieke muziek. Op ‘First Of The Heoes’ krijg je al die invloeden en elementen te horen in de vijftien nummers die dit album uitmaken. Het ene nummer kleurt wat meer folk, een ander neigt duidelijker richting metal en weer een ander fragment zorgt voor invloeden uit klassieke muziek. En alhoewel Kremena over een mooie en erg soepele stem beschikt, zijn wij niet volledig overtuigd van het timbre. Nochtans komt er ook een pak koorzang aan bod die voor variatie instaat, terwijl ook Vinnie geregeld van zich laat horen. Als extra is er ook nog Janika Gross die zijn opwachting maakt tijdens ‘Vampires’ Ball’. Ook de klassieke instrumenten als viool en beenviool eisen ruimschoots hun deel onder de spotlight op, terwijl er ook een paar heel vingervlugge gitaarsolo’s hun opwachting maken. De orkestrale ornamenten worden veelvuldig gebruikt een zo wordt een bombastisch geheel gecreĆ«erd. Misschien is net dat er een beetje te veel aan. Naar onze smaak zorgen al die orkestrale ornamenten ervoor dat de sound te vol, te druk klinkt, dat er dus net iets te weinig ruimte gelaten wordt voor elk instrument om volledig tot zijn recht te komen. Maar goed, liefhebbers van het (sub)genre kunnen daar misschien compleet anders over oordelen. In ieder geval zorgt Bendida met ‘First Of The Heroes’ voor een gedenkwaardig album dat zijn momenten kent, maar ons toch niet volledig weet te overtuigen.

Luc Ghyselen (75)

Psychosounds Music

Tracklist: 1. Enter The Sanctuary 2. Legend Of Gilgamesh 3. Hunt The Hunter 4. Vampires’ Ball 5. Beast And Man 6. Desolated Sea 7. Music Of The Spheres 8. The Fern Flower 9. Lady Of Eternal Winter 10. Dawn Of Man 11. Civilization 12. Middle Ages 13. Apogee 14. Demolition 15. The New World