Kosmogonia: Enthrone The Gods

Kosmogonia is een Griekse band die een mix brengt van melodic death metal en folk. Het gezelschap probeert reeds sinds 2015 om onze aandacht te trekken maar slaagt daar dus nu pas in met deze ‘Enthrone The Gods’. Bij een mix van melodic death metal en folk denken we hier bijna automatisch aan een band als Eluveitie. En kijk, ook Kosmogonia beschikt over een rauwe mannelijke stem (Kostas Magalios) en een lieflijke vrouwelijke stem (Maya Kampaki). Na de intro, ‘The Gods Are Near’ en de eerste klanken van opener ‘Elysian Fields’ dachten we vertrokken te zijn voor een toppertje in het (sub)genre. Maar nog tijdens het eerste nummer begon onze aandacht al af te dwalen. Boosdoener zijn de mannelijke vocalen die ons niet echt liggen. Tijdens het tweede nummer, ‘Enthrone The Gods’, ergeren we ons dan eerder aan de “ah ha ha ha ha” vocalen van Maya. Uiteindelijk moeten we ook stellen dat ook de mannelijke stem ons opnieuw maar matig bevalt. En zo vordert het album gestaag verder, track na track proberen we ons in te leven in het muzikale spectrum dat Kosmogonia hier voor ons uittekent en steeds opnieuw moeten we concluderen dat we wel leuke passages horen passeren, maar dat de vrij lang uitgesponnen nummers ons nooit echt volledig kunnen boeien. Met een totale tijdsduur van over het uur is dit album dan ook wat aan de lange kant en moeten we ons echt naar het einde slepen. Vandaar onze raad aan dit Griekse gezelschap: snij wat in de nummers, want elk onderdeel van de sound moet niet in elk nummer opnieuw aan bod komen. Er is dus nog werk aan de winkel willen ze het niveau van Eluveitie benaderen laat staan overstijgen.

Luc Ghyselen (70)

Cronus Productions

Tracklist: 1. The Gods Are Near 2. Elysian Fields 3. Enthrone The Gods 4. Raven’s Call 5. Dionysian Song 6. Melody Of Persephone 7. One Lost Army 8. Legacy Of Myrmidons 9. Daugther Of Zeus 10. Triiris 11. Pandora’s Fall