Stilema: Utopia

Stilema is een Italiaanse folk metal band uit Rome en bestaat reeds sinds 2004, al waren ze in oorsprong een pure folkband. Nooit van gehoord zegt u? Oef, wij namelijk ook niet. Echt verwonderlijk is dat echter niet want je kan de band niet verdenken van overdreven productiviteit. Na een kleine naamsverandering – aanvankelijk ging de band door het leven als Stilema XXI – bracht de band in 2009 een ep uit die zich eerder oriënteerde in de folkrock. Na een bijzonder lange inactieve periode brachten ze pas in 2017 een tweede ep uit genaamd ‘Ithaka’ waar ze de weg van de folk metal insloegen. Nu is er het eerste full-album ‘Utopia’. Waar andere folk metal bands folkelementen verweven in hun muziek, komt het ons over alsof Stilema nog steeds een folkband is waar de metal aan toegevoegd is. Wat we bedoelen, is dat je bij Stilema niet zomaar even een viool hoort maar dat de hele plaat baadt in een sfeer van folk. Afsluiter ‘Armonie’ is zelfs zodanig rustig en ingetogen dat er geen metal-element aanwezig is. Let wel, op andere momenten zijn de riffs behoorlijk stevig en opzwepend zoals bij opener ‘Il Volo Eterno’ bijvoorbeeld. De teksten zijn integraal in het Italiaans wat nu eenmaal een prachtige taal is én eentje die zich volgens ons bijzonder goed leent voor het genre. De nummers zijn stuk voor stuk bijzonder mooi opgebouwd en bevatten – typisch voor folk /folk metal – enorm veel tempowisselingen die het geheel bijzonder dynamisch maken. Leadzanger Gianni Izzo (het enig overgebleven oorspronkelijk lid) heeft een bijzonder krachtige stem. De zang is de hele plaat lang clean op een sporadische backing grunt na en dat is voor ons meteen het enige puntje van negatieve commentaar. Af en toe missen we een brul om de power van de muziek als het ware te onderstrepen, een beetje zoals bijvoorbeeld het Scandinavische Korpiklaani wél doet. Voor het overige kunnen we enkel zeggen dat het doodgewoon zonde is dat Stilema er zo lang over gedaan heeft om deze plaat te maken. Titeltrack ‘Utopia’ is onze persoonlijke favoriet. Het nummer duurt ruim acht minuten maar bevat zowat alles wat een steengoed nummer nodig heeft, zélfs de brul is aanwezig hierbij. Kortom, wie houdt van het genre én van clean vocals is bij Stilema zeker en vast aan het goede adres. Het is nu alleen te hopen dat het niet opnieuw zestien jaar duurt om een full-album te maken.

K.H. (80)

Hellbones Records

Tracklist: 1. Il Volo Eterno 2. Tra Leggende E Realtà 3. Ophelia 4. Mondi Paralleli 5. Da Qui Non Si Passerà 6. Anacrusis 7. Utopia 8. Armonie