Butushka: Packon / Raskol (ep)

‘Packon / Raskol’ is de titel van het nieuwe werkstuk van Batushka, een Poolse black metal formatie die in 2018 gegroeid is uit de opsplitsing van de originele versie van Batushka daar zowel gitarist / bassist / vocalist Христофор als vocalist Барфоломей de naam claimen. Tegenwoordig bestaan er dus twee versie van dit gezelschap: Христофор’s Батюшка en Барфоломей’s Batushka. Deze ep is een release van Барфоломей Batushka. Vijf tracks krijg je te horen die twee elementen bevat: furieus en razend om zich heen schoppende black metal wordt afgewisseld met kalmere stukken waar bijna liturgisch gezang aan bod komt. Althans dat vermoeden we want waar dit gezelschap het nu precies over heeft, daar hebben we volledig het raden naar. Niet dat dit ons nu zoveel doet want het iets meer dan dertig minuten durend muzikaal werkstuk vliegt in ijltempo aan je voorbij zonder dat je aandacht de kans krijgt om ook maar een milliseconde af te dwalen. Zelfs tijdens de rustiger fragmenten blijf je op je hoede want een duistere dreiging zit immers in een klein hoekje. ‘Packon / Raskol’ is misschien niet echt een “must have”, maar die staat wel erg mooi in een black metal collectie. De furieuze zwartgeblakerde razernij staat immers in schril contrast met de liturgische samenzang zonder dat men ergens een verlies van dreiging en / of duisternis laat noteren.

Luc Ghyselen (80)

Witching Hour Productions EVIL107

Tracklist: 1. ирмос I / Irmos I 2. ирмос II / Irmos II 3. ирмос III / Irmos III 4. ирмос IV / Irmos IV 5. ирмос V / Irmos V