Sammas’ Equinox: Tulikehrät

Sinds wanneer Sammas’ Equinox de donkere poorten van de dreigende onderwereld precies voor de mensheid open heeft gezet, weten we niet precies. Wat we wel weten over dit Finse trio – Adar (drums, elektronica), Sùrya-Ishtara (gitaar) en Voidraugr (bass, vocals) – is het volgende. Een eerste demo, ‘Pilgrimage’, was er in 2016. Die werd gevold door een tweede demo, ‘Boahjenásti’ in 2017. Beide demo’s werden in 2019 als een compilatie aangeboden en eerder dit jaar was er ook al een split, ‘Temples Of Ice’, met Emanating Void waarop beide bands een nummer kregen. Nu is er met ‘Tulikehrät’ een eerste full-album van het drietal. Zes tracks telt het debuut dat opent met ‘Fire’. Het nummer krijgt een bezwerende intro mee van drums en elektronica vooraleer een vuur knetterend wakker lijkt te komen. Daarna duwen een paar cimbaal klanken de poorten richting kille duisternis volledig open. Rauwe dreigende vocalen zorgen voor een angstig gevoel, terwijl het tempo langzaam maar zeker wordt opgevoerd. Heel even wordt wat gas terug genomen, maar dan dendert het trio energiek, gedreven en krachtig verder. ‘The Staunching’ heeft geen studieronde of intro nodig en knalt meteen krachtig en furies uit de speakers. Bass en drums zorgen voor een moordend tempo, de riffs geselen je genadeloos, de rauwe vocalen dwingen je de dreigende duisternis te aanschouwen, en dat alles wordt verder met dreigende elektronica ingekleurd. Hou je liever van furieuze ongeremde kracht in kille duisternis? Dan is ‘Northern Gate Of The Sun’ precies war je naar op zoek bent. Dit is furieus en krachtig tot de heren er na ongeveer vijf en halve minuut genoeg van lijken te hebben. Dan neemt elektronica het over maar dan wel met zijn diepe dreigende klanken en een mysterieuze sound dat je er ongemakkelijk van wordt en je angstig om je heen kijkt waar het onheil nu precies vandaan komt. ‘Carved In Stone’ neem nergens gas terug en raast furieus en krachtig beukend door tot het bittere eind: een nummer waarmee je de souplesse van je nekwervels wel kan gaan uittesten. ‘Muscat Vedet’ doet het een stuk langzamer, terwijl de elektronica hier duidelijk mag meespelen. Het bevalt ons net iets minder zonder dat de heren de koude duisternis of een dreigende atmosfeer links laten liggen, integendeel. En naar het einde toe gooien ze er nog eens furieus energiek de beuk in zodat we het mindere fragment al vlug weer vergeten zijn. Eindigen doen de heren met ‘High Seat Of The Pain Mountain’ en aan een stevig ritme worden we meteen weer meegevoerd naar die koude duisternis waar dreiging, mysterie en angst samen spannen om je een ongemakkelijk gevoel te geven. Sammas’ Equinox zorgt met ‘Tulikehrät’ voor een debuutalbum om “u” tegen te zeggen. Wij kijken er, heel eerlijk gezegd, naar uit om dit gezelschap eens live aan het werk te zien en te horen. Wie kan daar voor zorgen?

Luc Ghyselen (86)

Signal Rex

Tracklist: 1. Fire 2. The Staunching 3. Northern Gate Of The Sun 4. Carved In Stone 5. Mustat Vedet 6. High Seat Of The Pain Mountain