Black Sun: Silent Enemy (ep)

Dit power metal gezelschap uit Ecuador bracht eerder al drie full albums uit. Net toen alle materiaal voor deze concept ep klaar was voor opname, verliet hun zanger de band en was men genoodzaakt om gastvocalisten te zoeken. Of dit een goede zet was hoef ik wellicht niet uit te leggen, we worden vocaal meer dan in de watten gelegd. Met gasten bedoelen we de Finse metal legende Tony Kakko (Sonata Arctica), Lordi, Noora Louhimo (Battle Beast), Pasi Rantanen (Thunderstone), Elias Viljanen (Sonata Arctica), Netta Laurenne (Smackbound), Jukka Pelkonen (Omnium Gatherum), Asim Searah (Wintersun / Damnation Plan), Topias Kupiainen (Arion), Henning Basse (Firewind), Petri Lindroos (Ensiferum / Norther) en JF Aguirre (JF Aguirre Project). Dit conceptueel album telt zeven, waarvan een viertal volwaardige, tracks. Er staan immers een intro, tussenstukje en outro op wat niet als volledig nummer meegeteld kan worden. Het vertelt een verhaal dat als wake-up call moet dienen. Mensen zijn meestal op zoek om iemand de schuld te geven, proberen excuses te vinden voor het feit dat vooropgestelde doelen niet bereikt worden. Ze vergeten daarbij dat je eerst jezelf moet accepteren en juist dat kan misschien wel het belangrijkste obstakel in de weg zijn. Bij het uitbrengen van het album zal ook een kortfilm uitgebracht worden. De instrumentale en erg mysterieuze intro ‘Moebius’ tracht ons voor te bereiden om ‘Resist’ in een gepaste stemming te laten losbarsten. Netta Laurenne zet het nummer volledig naar haar hand. Het nummer gaat over weerstand en doorzettingsvermogen in elke situatie. ‘Terror Zone’ dreunt een pak meer dankzij de ruwe en hese vocalen van Henning Basse. Het nummer tracht een beeld te geven van wat men voelt in een oorlogssituatie, al is die virtueel in je hoofd. Het instrumentale ‘Dark Mirror’ begint met een new-wave-achtige intro, maar al vlug pakt een snijdende riff de touwtjes in handen. Het sterk gitaarwerk door gastmuzikanten JF Aguirre and Petri Lindroos zit mooi over het ganse nummer verspreid. Het is een passionele maar emotionele trip die van hoop en verslagenheid loopt, tussen agressie en vrede. ‘No Return’ is een duister luguber tussenstuk naar ‘Still Alive’, het meesterwerk van deze ep, dat zonder twijfel de spits afbijt. Meer dan tien vocalisten, onder andere Noora Louhimo (Battle Beast), Lordi en Tony Kakko (Sonata Arctica) zorgen voor vocaal vuurwerk in een knap arrangement waar ook de snarenplukker stevig zijn gang gaat op een gedreven ritme. In deze melodieuze hymne verkondigen de vocalisten allemaal op hun eigen manier de boodschap van dit concept. Als oorwormpje krijgen we nog een piano outro, dat de melodie van ‘Still Alive’ meegeeft als van het einde van de reis, de aftiteling van de film als het ware. Slechts een viertal tracks, maar dat is voor Black Sun genoeg om je verblind achter te laten. Vier impressies die je niet onberoerd zullen achterlaten.

Rocking Klingon (90)

Rockshots Records

Tracks: 1. Moebius 2. Resist 3. Terror Zone 4. Dark Mirror 5. No Return 6. Still Alive 7. Finale