Redemption: Alive In Colours

Redemption is een Amerikaanse progressive metal band die in 2001 werd opgestart door componist / gitarist / toetsenist Nicolas van Dyk. Zeven full-albums sieren ondertussen de discografie terwijl deze ‘Alive In Colours’ ook al het derde live album is. ‘Alive in Colours’ wordt via AFM Records uitgebracht als dvd / 2cd en als Blu-ray / 2cd. Op het eerste schijfje (dvd of bluRay) vind je elf tracks, op de twee volgende schijfjes (de cd’s) krijg je veertien nummers te horen. ‘Alive In colours’ werd opgenomen met volgende line-up: Nicolas van Dyk (gitaar), Tom S. Englund (vocals), Chris Quirarte (drums), Sean Andrews (bass) en Vikram Shankar (keyboards). Ook een paar “special guests” (Ray Alder, de vocalist die tussen 2005 en 2017 de band mee op de metal kaart zette, en Chris Poland (gitaar, ex-Megadeth)). Zoals we konden verwachten focust Redemption hier op het meest recente studio-album ‘Long Night’s Journey Into Day’ uit 2018, het eerste met Tom S. Englund erbij als vocalist. Maar dat betekent uiteraard niet dat de heren geen oog hebben voor hun back catalogus en, het mag gezegd worden, ook tijdens deze nummers zet Tom zijn beste beentje voor. Als je dan nog een pak klasbakken op hun instrument in de rangen hebt, weet je dat er hier gemusiceerd wordt op hoogstaand technisch niveau. Vooral het gitaarspel en de toetsen partijen springen hier het meest in het oog / oor. De talrijke wendingen in kracht, melodie, ritme en tempo worden allemaal probleemloos genomen. Zelf zijn we niet echt zo’n fan van live opgenomen materiaal (we zijn er liever zelf bij als dit gebeurt), maar we begrijpen best wel dat een pak fans van de band daar maar al te graag naar uitkijken, ook al omdat die tegenwoordig meestal voorzien van een dvd en / of Blu-ray zodat die fans hun favorieten ook aan het werk kunnen zien. Liefhebbers van Redemption en van progressive metal in het algemeen kunnen deze ‘Alive In Colours’ dan ook zo goed als blindelings aan hun collectie toevoegen. En … naar het schijnt mogen we van dit gezelschap nieuw werk verwachten in 2021. Wij kijken daar alvast reikhalzend naar uit.

Luc Ghyselen (85)

AFM Records

Tracklist: Disc 1 (Blu-ray / dvd): 1. Intro / Noonday Devil 2. The Suffocating Silence 3. The Echo Chamber 4. Damaged 5. Someone Else’s Problem 6. Little Men 7. Long Night’s Journey Into Day 8. Threads 9. Black & White World 10. Indulge In Color 11. Walls / Disc 2 (cd) 1. Intro / Noonday Devil 2. The Suffocating Silence 3. The Echo Chamber 4. Damaged 5. Someone Else’s Problem 6. Little Men 7. Long Night’s Journey into Day / Disc 3 (cd) 1. Threads 2. Black & White World 3. Indulge In Color 4. Peace Sells (Megadeth cover) 5. Walls 6. Threads 7. Indulge In Color