Leeches: A Plague In The Heart Of Light (ep)

Griekenland en black metal: een combinatie die ik eigenlijk best wel hoog aanschrijf. Dus liggen de verwachtingen voor Leeches, een pas onlangs opgestarte band dan ook vrij hoog. Als je dan ook nog weet dat de heren achter dit Leeches – Reactive (bass), Neon Dreamer (gitaar, drums) en Wrath (vocals) – al pakken ervaring hebben opgedaan bij bands als o.a. Sørgelig, Grab, Isolert en Dødsferd, dan mag dit toch wel. Op deze ‘Plague In The Heart Of Light’ krijg je vijf tracks te horen, goed voor net geen achttien minuten muzikaal vertier. Opener ‘Flood The Universe’ opent stevig en op full speed met krachtige riffs, ronkende bassen en drums die, naar onze smaak, toch veel te diep in de mix verborgen zitten. Ook de vocalen zijn niet echt onze ‘cup of tea” te noemen. Het euvel met de drums lijkt bijna verholpen tijdens ‘Luminous New Past’, nog een nummer dat met een razende rotvaart beukend uit de speakers knalt. De basslijnen blijven lekker brommen, terwijl de vocalen ook een stuk beter klinken (althans naar onze smaak). Misschien is de opname en / of de eindproductie van dit nummer in een andere studio gedaan door andere techniekers. Het instrumentale ‘Passage To Extinction’ heeft, opnieuw naar ons gevoel, niets te maken met black metal: het is een heel rustig, melodieus stukje instrumentale muziek. Het titelnummer is wel een schot in de roos: donker, dreigend en kil. Het tempo ligt niet echt hoog, wel zorgt het voor een knap ritme en tempo waarop het gewoonweg zalig is om te headbangen. Ook op gebied van productie is dit goed. Het nummer ‘Leeches’ sluit qua productie en rommeligheid aan bij de opener van dit schijfje. Enkel een koude riff en grimmige kille vocalen zijn er te ontdekken. Als Leeches in onze achting willen stijgen, zullen de heren toch met iets anders op de proppen moeten kunnen komen. Dit schijfje zal al vlug ergens achteraan de kast belanden om nooit meer in de cd-speler te belanden en dat ondanks het toch wel knappe titelnummer.

Luc Ghyselen (55)

Dominance Of Darkness Records

Tracklist: 1. Flood The Universe 2. Luminous New Past 3. Passage To Extinction 4. A Plague in the Heart Of Light 5. Leeches