Black Beast: Nocturnal Bloodlust

Black Beast, een gezelschap uit Finland dat reeds sinds 2002 actief is, heeft zijn naam niet gestolen. De heren stampen immers heel fel als een beest in het rond en de muziek moet je omschrijven als black metal. Hoe zegt u? Nog niet eerder gehoord van dit gezelschap. Wel, eerlijk gezegd, wij eigenlijk ook nog niet. Zoals eerder vermeld werd Black Beast opgestart in 2002. Een titelloze ep (uit 2005) en een split met Bloodhammer, ‘Unholy Finnish Black Horror Union’ (2006), zijn de enige vermeldingen in de discografie: niet echt productief dus. Het album dat nu zijn rondjes draait in onze cd-speler dateert eigenlijk van eind vorig jaar, maar bereikte ons nu onlangs. Het instrumentale ‘Prelude’ mag openen en doet dit voortvarend aan een heel stevig tempo om dan zo goed als naadloos over te gaan in ‘Seremony’ waar het tempo nog wat opgedreven. Dit resulteert in een heel furieus razend nummer met voldoende koude dreiging om overstag te gaan. Ook ‘Riding On Wings Of Death’ is zo’n furieuze stomp in de maag, maar dan wel de helft minder lang. Net iets trager gaat het er aan toe bij ‘Your Cold Grave’, althans tijdens de openingsfase, want nadien duwt het gezelschap het gaspedaal weer volledig in. Gelukkig weten de heren ook iets van variatie in een nummer steken, want voor een kort momentje laten ze gaspedaal bijna volledig los, om dan weer uiterst wild en furieus verder te stomen. Ook de overige tracks worden op een fenomenaal razend tempo afgewerkt en net dat zorgt ervoor dat we het ene nummer wel eens durven verwarren met het andere. Elk van tracks bevat voldoende dreiging en koude duisternis, maar wat meer variatie in tempo, ritme en klankkleur, had hier wonderen gedaan. Spijtig voor dit zwarte beest, maar nu moeten we na iets meer dan een half uur intense black metal vast stellen dat dit wel goed is, maar bijlange na niet voldoende om het van de daken te schreeuwen.

Luc Ghyselen (70)

Primitive Reaction PR 050

Tracklist: 1. Prelude 2. Black Seremony 3. Riding On Wings Of Death 4. Your Cold Grave 5. Words Of Leviathan 6. Unholy One 7. Nocturnal Bloodlust 8. Fist Of The Devil 9. Symbol For My Devotion