Night: High Tides – Distant Skies

‘High Tides – Distant Skies’ is het vierde full-album van het Zweedse Night. Night ging origineel door het leven als een band die dweepte met NWOBHM-acts Saxon en Judas Priest zodat ook hun sound die richting op ging. We schrijven dan 2012. Naderhand kwamen steeds meer andere invloeden op de proppen en kregen we stilletjes aan een sound te horen die duidelijk meer classic rock op ging met invloeden van o.a. Scorpions, Blue Öyster Cult en Phil Lynott om het maar bij die te houden. Op dit vierde album trekt Night overduidelijk de kaart van de classic rock zoals die klonk uit jaren zeventig / begin jaren tachtig. Of zoals gitarist / vocalist Sammy Ouirra stelt “Imagine A twilight zone where disco didn’t die and rock was allowed inside studio 54.” Ja, je hebt het ondertussen begrepen: dit nieuwste werkstuk van Night leunt veel dichter aan bij mainstream rock dan bij metal. Je krijgt negen nummers te horen die liefhebbers van classic rock kunnen bekoren. Die worden immers heel goed opgebouwd, bevatten voldoende “rock” om rockfanaten te plezieren, maar klinken heel zeker niet te zwaar om mainstream muziekliefhebbers te bekoren. Indien de nummers op de radio kunnen komen, iets waar ik in ons eigen landje al voor vrees, dan kan deze ‘High Tides – Distant Skies’ hoge ogen gooien. Het geheel kabbelt mooi en rustig verder terwijl elk instrument de nodige aandacht krijgt. Smaakvolle melodieuze gitaarsolo’s duiken in elk nummer op, terwijl de vocalen gewoonweg top zijn. Wij moeten toegeven dat we het liever een stuk harder en krachtiger horen, maar we hebben nergens de skip toets gebruikt bij onze luistersessies van dit album. Misschien mist het album wel een track die er werkelijk bovenuit steekt om de aandacht te krijgen die het verdient. – Wij zouden dan kiezen voor het heerlijk energieke en misschien wel stevigste nummer van dit album: ‘Give Me To The Night’. Maar dat is dan misschien niet het juiste nummer om het volledige album mee te duiden. – In ieder geval kunnen mainstream rock en classic rock fans dit werkstuk een kans geven.

Luc Ghyselen (74)

The Sign Records

Tracklist: 1. Shadow Gold 2. Burning Sky 3. Crimson Past 4. Falling in the Black 5. Running Away 6. Here On My Own 7. Lost in a Dream 8. Give Me to the Night 9. Under the Moonlight Sky