Lifvsleda: Det Besegrade Lifvet

Lifvsleda, vertaald uit het Zweeds betekent dit iets als “depressie”, is een Zweedse band die pas vorig jaar van start ging. Dit full-album debuut werd eerder vooraf gegaan door een negen tracks tellende ep en twee singles. Die laatste twee vind je ook terug op dit album. Zo’n veertig minuten lang, goed voor negen nummers, probeert het gezelschap je hier in de ban te houden van uiterst grimmige en rauwe black metal. Het is eigenlijk net alsof je terug in tijd wordt geworpen toen de Noorse black metal scene zijn start maakte. Dat zorgt voor een uiterst brutale, krachtige en intense belevenis zonder dat de heren het warme water opnieuw hebben uitgevonden. Kil, donker en dreigend zijn de codewoorden die hier van toepassing zijn, terwijl de vocalen uiterst rauw en grimmig worden geserveerd. Voor echt melodieuze accenten heb je zowaar een vergrootglas nodig. En het is net de afwisseling van toch wat fragmenten waar je een ietsiepietsie zonlicht in kan ontwaarden en dan de furieuze kracht van de koude, dreigende duisternis die ons het meest bevalt in black metal. En dat missen we hier toch een beetje. Wie echter liever geen straaltje licht nodig heeft en zich perfect in zijn vel voelt met een dreigende koude duisternis die op een rauwe manier wordt gebracht, zal hier van genieten. Lifvsleda zorgt met ‘Det Besegrade Lifvet’ alvast voor een heel donkergekleurd visitekaartje.

Luc Ghyselen (70)

Shadow Records / Regain Records

Tracklist: 1. I fjärran jord begrafvd 2. Det besegrade lifvet 3. Intet 4. Afvgrundsande 5. Bortgång 6. Fjättrad 7. Nedstigning 8. Vederkvickelse 9. Landet bortom skogen