Cancer: Opioid

Australië telt verrassend veel black metalbands (zo’n 500 volgens Metal Archives). Dat is natuurlijk wanneer je alle nichegenres op één hoop gooit. Nog volgens Metal Archives wordt de Perthse tweemansband Cancer als depressive black metal gecategoriseerd. Voor hun ep (met de toepasselijke titel ‘Terminal’) en het daaropvolgende debuutalbum ‘Into The Heartless Silence’ ging dit absoluut op: dat was zelfs vrij cliché DSBM te noemen. Met opvolger ‘Opioid’ volstaat dit label echter niet meer. Als we er dan toch een niche op moeten plakken, is post black metal waarschijnlijk de meest prominente, maar eigenlijk dweept Cancer op ‘Opioid’ gewoon met alle elementen die black metal in het algemeen goed maken (zoals het hoort, weg met al dat nichefetisjisme). Atmosfeer, razende blastbeats, emotionele hoge gitaren, vuile duistere dissonantie en verscheurde screams (en hier en daar natuurlijk nog de obligatoire DSBM squeals), ze zijn allemaal aanwezig en wisselen elkaar in een snel tempo af, met her en der ook hints naar melodic death metal. Het technisch niveau en de kennis van het genre is ook erg hoog: binnen een vrij klassiek stramien, weten deze heren (zeker wat betreft de drums) zowel kundig als creatief uit te hoek te blijven komen. Fans van Belgische toppers als Sons Of A Wanted Man (zeker vocaal is de gelijkenis treffend) en Soul Dissolution zullen hier zeker van smullen! Alleen de titelkeuze valt een beetje tegen: als je een album ‘Opioid’ noemt en vervolgens zes van de acht tracks ‘The Depths I/II/III/…’ betitelt, noem je album dan gewoon ‘The Depths’. Temeer aangezien er niet echt een zeer duidelijke rode draad tussen die zes nummers valt te bespeuren (los van het onderwerp van het hele album: de schrijfsels van de negentiende-eeuwse essayist Thomas De Quincey). Maar goed, dat is muggenzifterij. Zeker een album dat ik nog eens ga opleggen!

Sam Bruynooghe (89)

Independent Release

Tracklist: 1. The Eater 2. The Dreamer 3. The Depths I: The Child I Am 4. The Depths II: Mind’s Parchment 5. The Depths III: The Dames Of Affliction 6. The Depths IV: Summit’s Delusion 7. The Depths V: Sunken Piers 8. The Depths VI: In Memorium