Begrafven: Dödsriket

Het Zweedse black metal gezelschap Begrafven ontstond in 2011 toen Maturz (vocals, gitaar, drums) en S.L. (bass) de koppen bij elkaar staken. Maar het was pas toen Ursus (vocals, gitaar) erbij kwam (2012) dat er enigszins vaart in de band kwam. Maturz en Ursus zorgden al vlug voor een aantal nummers en twee ervan, ‘Universums grav’ en ‘Frälsaren’ (die je trouwens ook op dit album terug vindt), werden in 2013 op de markt gebracht via een titelloze demo. Daarna bleef het door tal van omstandigheden stil rondom Begrafven, zeker op gebied van het opbouwen van een discografie. Bassist S.L. verliet in 2015 de band om persoonlijke redenen en de overgebleven twee leden modderden wat aan. Eind 2017 besloten de heren om dan toch nog werk te maken van een eerste full-album en met vallen en opstaan, en in heel veel verschillende sessies, werd deze ‘Dödsriket’ ingeblikt die nu pas op de markt verschijnt. Elf nummers worden hier op je losgelaten die heel mooi binnen de afgebakende lijntjes van black metal kleuren. De nummers zijn vrij lang uitgesponnen – tussen meer dan vier en een halve minuut tot zelfs over de kaap van negen minuten met een grote uitzondering (‘Korpens Tystnad’ duurt slechts anderhalve minuut) – en kennen wel wat wisselingen in tempo en ritme, maar doen ons hier niet echt veel. Zoals eerder gemeld is dit pure traditionele black metal. Dus je weet wat je kan verwachten: een pak dreiging, kilte, duisternis, kracht, … Het zit allemaal verwerkt in de sound van het duo. En nee, we vinden dit niet slecht, maar toch stellen we vast dat we na afloop van elk nummer weeral in ons geheugen moeten graven om nog te weten wat we precies gehoord hebben. Dan weet je het al: onze aandacht kwijnt nummer na nummer weg wegens te lange nummers die ons maar matig kunnen boeien. Het eerder vermeldde ‘Korpens Tystnad’ is een uitzondering op de regel, maar het korte instrumentale tussenstuk is dan ook niet echt een referentie voor het materiaal dat Begrafven ons serveert. Indien de heren Ursus en Maturz op internationaal niveau echt een rol van betekenis willen spelen, hebben ze nog heel wat werk voor de boeg.

Luc Ghyselen (65)

Unexploded Records

Tracklist: 1. Nyckeln till dödsriket 2. Frostfödd 3. Slav 4. Universums grav 5. Döden är helig 6. Då jorden fylls av klagorop 7. Giftet 8. I mitt mörker 9. Frälsaren 10. Korpens tystnad 11. Livets fort