Brimstone Coven: The Woes Of A Mortal Earth

Brimstone Coven is een Amerikaans gezelschap dat in 2011 door Corey Roth werd opgestart. Al vlug vond hij gelijk gestemde zielen om zijn mix van doom, dark occult rock en psychedelica te delen met de rest van de wereld. Een vijf tracks tellende ep werd al vlug op de markt gebracht. Daarna volgde een eerste full-album vooraleer de band een deal aangeboden kreeg door het befaamde Metal Blade Records. Die zorgden voor de re-release van de ep en het album op een en hetzelfde schijfje én een nieuw full-album. We schrijven ondertussen 2016. Een jaartje later nam de Brimstone Coven afscheid van Metal Blade en verliet de helft van de leden de band zodat Corey Roth (vocal, gitaar) en Andrew D’Cagna (bass) achter bleven. Gelukkig vonden de heren al vlug nieuwe versterking in de persoon van Dave Trik (drums) en besliste men om als trio verder te gaan. Een nieuw album in 2018 bewees dat Brimstone Coven nog steeds actief is en nu is het drietal er opnieuw met deze zes tracks tellende ‘The Woes Of A Mortal Earth’. Voor vernieuwingen binnen het (sub)genre ben je bij dit drietal alvast aan het verkeerde adres. Wat je wel te horen krijgt zijn zes degelijk composities die fans van bijvoorbeeld Black Sabbath of Pentagram naar waarde zullen weten te schatten. Alle tracks bevallen ons wel degelijk, maar toch missen we iets die de eerder genoemde bands wel hadden: charisma en vooral een donkerder, vuil en rauw randje dat we bij dit trio toch wat missen. Het geheel klinkt ons iets te gepolijst, te afgewerkt, te braaf in de oren. Let wel: we hebben de skip toets geen enkel moment gebruikt en alle nummers glijden gemakkelijk voorbij, maar ze hebben niet echt weerhaken en blijven dan ook niet hangen. Echte liefhebbers van dark occult rock en doom, met een klein snuifje psychedelica, mogen dan ook iets extra’s bijtellen bij ons waarderingscijfer.

Luc Ghyselen (72)

Ripple Music

Tracklist: 1. The Inferno 2. When The World Is Gone 3. Live With A Ghost 4. The Darker Half 5. Secrets Of the Earth 6. Song Of Whippoorwill