Draemora: Awakening (ep)

Progressive death metal lijkt het nieuwe wonderwoordje te zijn voor muzikanten die hun death metal graag wat verbreed zien met invloeden uit andere genres zoals progressive, alternative, nu- of doom metal. Wat mij betreft geen probleem zolang hetgeen ze brengen geen excuus wordt voor muziek zonder identiteit. Dit Draemora laat zich graag als dusdanig omschrijven en het valt wel te begrijpen waarom als je de muziek hoort. De band bestaat uit een viertal jonge nobele onbekenden uit Seattle. Ja, de naam is gevallen: Seattle, de stad waar ze het toch liever iets anders doen, maar dat mag natuurlijk. Vergis je aub niet met de band Dremora, die is female fronted, komt uit de UK en speelt melodic metal. ‘Dead Inside’ is een goede opener. Het soort death metal dat gebracht wordt, mag je gerust melodic noemen, zeker geen old skool. Het kan wel bekoren. Het tweede nummer, ‘Guilt’, bekoort me minder daarentegen. ‘Home’ is dan weer stukken beter, om niet te zeggen het beste dat ik tot dusver hoorde. ‘Legion Of Scum’ opent fel en het valt me op dat je ook invloeden hoort van een band als Slipknot. ‘Reckoning’ is samen met ‘Home’ wat dit ep’tje de moeite waard maakt om te beluisteren. Maar eerlijk gezegd is er nog werk aan de winkel alvorens ze met een full album verwondering en verbazing zullen teweegbrengen. Ik denk dat ze best nog eens luisteren naar bands die ondertussen wel hun sporen verdiend hebben. Een van de keuzes die ze volgens mij gaan moeten maken is of ze eerder de richting van de logge, zware death metal uitgaan of eerder die van de melodische. De twee combineren kan zoals bijvoorbeeld het Duitse Oceans, maar dan moet je heel goed weten wat werkt en wat niet. Dit Draemora gebruikt hun grunts bijvoorbeeld te pas en te onpas. Dit werkt soms averechts zoals bij momenten op deze ep. Maar eerlijk gezegd denk ik dat de band nog een groeimarge heeft als ze kritisch genoeg zijn voor zichzelf. Je kan immers de lat maar beter hoog leggen; je moet er natuurlijk ook nog kunnen over springen.

Frederik Blieck (75)

Ultra Nast Records

Tracklist: 1. Dead Inside 2. Guilt 3. Home 4. Legion Of Scum 5. Reckoning