Dethlehem: Maelstrom Of The Emerald Dragon

Het nieuwe werkstuk van Dethlehem, deze ‘Maelstrom Of The Emerald Dragon, is het het vierde full-album sinds het ontstaan van dit gezelschap in 2008. We hebben er zo’n vijf jaar moeten op wachten want ‘Destroyers Of the Realm’ was er reeds in 2015. Maar de heren hebben er dan ook een groots werkstuk van gemaakt. Het album is immers verkrijgbaar in twee versies. De ene versie, die we verkiezen, telt acht nummers waarin de heren werk maken van epische melodic death metal. De tweede versie kreeg een beetje extra’s mee, want daar worden zes tussenstukjes aan toegevoegd die het verhaal van dit werkstuk nog eens uit de doeken doet aan de hand van een verhaallijn. Nee, geef ons dus maar gewoon de nummers, want men probeert het verhaal wat luchtiger te maken door een paar ideeën te gebruiken die je ook wel eens ziet en hoort in bepaalde films of kinderverhaaltjes (“stop, we keren eens een paar stapjes terug” of “ik vergat er nog bij te vertellen …”). Dus de gewone versie zonder het verhaal is voor ons meer dan voldoende. En ook voor deze versie staan we niet op de banken te springen. We gaan nu niet beweren dat er niets te genieten valt, maar de nummers worden soms wat lang getrokken en dan dwaalt onze aandacht toch wat af. Niet dat de heren hun beste beentje niet voor zetten, maar bijvoorbeeld de laatste minuut of zo van ‘A Tale That Time Forgot’ hoeft voor ons niet. Tijdens ‘Mind Flyer’ bijvoorbeeld komen dan een aantal accentjes in de sound naar voor waar we toch wel heel stevig de wenkbrauwen bij fronsen, terwijl ook het einde ons bijna naar de skip toets doet grijpen. Als je dan nog weet dat de heren verder mooi tussen de lijntjes van het (sub)genre kleuren – stevige fragmenten en kortere melodieuze stukken worden afgewisseld – en dit dat overgieten met een dosis epiek, dat de songs, naar onze smaak toch, maar wat gewoontjes opgebouwd zijn, en dat noch de vocalen noch het puur muzikale ons van de sokken blaast, dan begrijp je dat we niet echt in zwijm vallen voor ‘Maelstrom Of The Emerald Dragon’. Let wel: het concept op zich vinden we best wel leuk, maar de uitwerking had naar ons gevoel een stuk beter gekund. Geef dit idee aan, ik zeg maar iets, Avatar, en je zal een beter beeld geschetst krijgen van dat gezelschap. We zijn er dan ook zo goed als zeker van dat dit nieuwe werkstuk niet echt veel extra fans zal opleveren voor Dethlehem.

Luc Ghyselen (68)

Independent release

Tracklist: (1. Prelude – As Fate Would Have It) 2.A Tale That Time Forgot (3. Interlude I – Cloud Megalopolis) 4. Return To The Halls Of Madness 5. Mind Flayer (6. Interlude II – Task for the Bog Witch) 7. Escape From Wolf Mountain 8. Beware The Mimic (9. Interlude III – A Ravenous Storm) 10. On the Backs Of Giants 11. Gelatinous Cube Labyrinth (12. Interlude IV – Welcome to Your Doom) 13. The Emerald Dragon (14. Interlude V – Cyclical Past)

P.S.: de nummers tussen haakjes vind je slechts op de “Story Mode”-versie.