Bloody Heels: Ignite The Sky

Bij het Italiaanse label Frontiers Records zit je altijd goed op gebied van hard rock, melodic rock en aanverwante (sub)genres. Geregeld pikt het label een vrij onbekende of toch minder gereputeerde band op die zijn kans krijgt of formeren ze een nieuw project met toppers uit die (sub)genres. Met Bloody Heels komen we terecht in die eerste categorie. Bloody Heels is afkomstig uit de Letse hoofdstad Riga alwaar de band in 2012 werd opgestart. Een ep (‘Summer Nights’ (2014)) en een full-album (‘Through Mystery’ (2017)) en de goede kritieken die het viertal krijgt als men het over hun live concerten heeft, zal er voor gezorgd hebben dat ze een deal konden scoren met Frontiers Records. Het viertal zorgt voor een knappe mix van hard rock, metal en glam rock die je misschien kan omschrijven als een “missin’ link” tussen Crashdiët en Crazy Lixx in. Het viertal – Valts Berzins (Vicky White-vocals), Haralds Avotins (Harry Rivers-gitaar), Gunars Narbuts (Gunn Everett-bass) en Gustavs Vanags (Gus Hawk-drums) – zorgt op ‘Ignite The Sky’ voor elf knappe nummers die perfect in dat straatje passen. De heren openen eerder nogal aarzelend met het titelnummer – net alsof ze wat podiumvrees hebben – maar zetten dat dan mooi recht met een gedreven en energieke sound die aanstekelijk en krachtig uit de speakers knalt. In en paar nummers gaat het tempo er wat uit, zonder dat het kwartet er een zeemzoet geheel van maakt, integendeel. Track na track weet het viertal te boeien en eigenlijk groeit ons enthousiasme per nummer en daar zijn vooral de mooie opbouw, de krachtige stem en de goede gitaarsolo’s debet aan. Zonder ons echt van de sokken te blazen zorgt Bloody Heels voor een sterke luisterervaring. Tijdens ‘Silhouette’ zorgt een cello (Erna Daugaviete) voor een heel mooi donker randje: een accent dat we hier naar waarde weten te schatten! De saxsolo (Dagnis Rozins) tijdens ‘Healing Waters’ doet ons net iets minder, maar mag je ook als geslaagd beschouwen. Na afsluiter ‘Streets Of Misery’, waarop stilstaan of stilzitten onmogelijk is, of je moet al een tijdje zonder adem zitten, hebben we slechts een boodschap voor liefhebbers van hard rock / glam metal: als de gesmeerde bliksem naar je handelaar en deze ‘Ignite The Sky’ van Bloody Heels ophalen!

Luc Ghyselen (88)

Frontiers Records

Tracklist: 1. Ignite The Sky 2. Criminal Masterminds 3. No Matter 4. Sugar & Spice 5. Farewell To Yesterday 6. Black Swan 7. Stand Your Ground 8. Thin Line 9. Silhouette 10. Healing Waters 11. Streets Of Misery