Tygers Of Pan Tang: Ambush (re-issue)

Het Britse Tygers Of Pan Tang ontstond in 1978 en was best wel succesvol tijdens de gloriedagen van NWOBHM dankzij knappe albums als ‘Wild Cat’ (1980) en ‘Spellbound’ (1981). Daarna ging het wat minder en in 1984 viel het doek voor het eerst over de band. Maar een aantal maanden was de band toch opnieuw vertrokken om er uiteindelijk in 1987 toch de brui aan te geven. Voorgoed leek het dit keer. Maar dat was zonder gitarist Robb Weir gerekend. De muzikale microbes bleven kriebelen en in 1999 kwam hij met een volledige nieuwe line-up van Tygers Of Pan Tang boven water. Een nieuw full-album, ‘Mystical’ (2001) deed het niet onaardig maar het waren vooral de live concerten die ervoor zorgden dat de band niet in het vergeethoekje terecht kwam. Albums als ‘Noises From The Cathouse’ (2004) en ‘Animal Instinct’ (2008) zorgden niet echt voor extra aandacht zodat het wachten was op een vervolg. ‘Ambush’, origineel uitgebracht in 2012, deed wat de vorige albums niet konden en zorgden voor een ruime hernieuwde interesse in de band. Daarna ging het slechts in stijgende lijn dankzij heel knappe concerten waar oudjes als ‘Spellbound’ nog steeds een grote rol eisen, maar waar ook het nieuwer werk stilletjes aan een plaats opeist. Met het titelloze album uit 2016 en diens opvolger ‘Ritual’ (2019) blijft Tygers Of Pan Tang hoge ogen gooien en plezierde alvast heel wat fans van traditional heavy metal, NWOBHM style. Om de band blijvend onder de aandacht te houden werd nu beslist om ‘Ambush’ opnieuw op de markt te brengen. Het originele album werd daarvoor geremasterd, de liner notes werden uitgebreid met extra teksten van de bandleden en er werden drie live versies van nummers aan het album toegevoegd, zodat je ook een indruk kan krijgen van hoe de “Tygers” tegenwoordig klinken, en één nummer dat net het originele album niet haalde. Wie, om welke reden dan ook, deze ‘Ambush’ in 2012 aan zich voorbij liet gaan, krijgt nu dus een buitenkansje om dit werkstuk toch aan zijn / haar collectie toe te voegen. Zelf zou ik zeggen: aarzel niet te lang want elk van de nummers op dit album straalt kracht en energie uit zonder aan melodie in te boeten. Bass en drums zorgen voor de solide basis, het gitaarwerk is knap en de vocalen klinken sterk: meer heb je echt niet nodig als het aankomt op traditional heavy metal.

Luc Ghyselen (80)

Mighty Music PMZ 341

Tracklist: 1. Keeping Me Alive 2. These Eyes 3. One Of A Kind 4. Rock ‘n’ Roll Dream 5. She 6. Man On Fire 7. Play To Win 8. Burning Desire 9. Hey Suzie 10. Mr. Indispensable 11. Speed 12. Cruel Hands Of Time 13. Keeping Me Alive (live) 14. These Eyes (live) 15. Rock ‘n’ Roll Dream (live)