Iron Angel: Emerald Eyes

Het Duitse Iron Angel zal voor velen waarschijnlijk wat extra duiding vragen. Deze speed metal / heavy metal / power metal ging van start in 1983, maar kende ook al een een periode van activiteit als Metal Gods. In 1986, na een aantal demo’s en twee full-albums bleef het plots ijzingwekkend stil rond het gezelschap. Tussen 1997 en 2007 kende de band een tweede leven, maar die zorgde niet voor nieuw werk. Maar sinds 2015 is de Iron Angel aan een nieuwe doorstart begonnen. En die nieuwe doorstart lijkt zo zijn vruchten af te werken. Want ‘Hellbound’, het derde full-album uit 2018 kreeg terecht lovende kritieken. En nu is er het nieuwe werkstuk, ‘Emerald Eyes’, dat daar naadloos op aansluit en nog iets extra’s biedt. Van de originele line-up vind je hier nog enkel vocalist Dirk Schröder terug. En vocaal staat hij nog steeds zijn mannetje met zijn krachtige vocalen die me soms doen denken aan die van Udo Dirkschneider. Dirk laat zich om hier omringen door een roedel wolven die samen voor een heel energieke en gedreven zorgen. Didy Mackel (bass), Mäx Behr (drums) en de gitaristen Robert Altenbach en Nino Helfrich zijn de muzikanten van dienst. Verwacht niet echt vernieuwingen bij Iron Angel, maar je krijgt elf tracks te verwerken die stuk voor stuk op albums van meer gereputeerde bands kunnen. Zoals eerder gesteld doet het geheel me denken aan werk van Udo, maar ook diens vroegere band, Accept, is een referentiepunt. Al krijgen de nummers van Iron Angel nog net een extra injectie mee als het aankomt op snelheid. Gierende gitaren aangevuld met vingervlugge solo’s, denderende drumpatronen en stuwende basslijnen vormen samen met de krachtige vocalen de ingrediënten van de sound van Iron Angel. Het gaspedaal wordt vanaf de eerste track, ‘Sacred Slaughter’, meteen diep ingedrukt en die wordt nog nauwelijks losgelaten gedurende de volledige rit. Niet dat men geen tempo en ritmewisselingen doorvoert, maar het hoofdbestanddeel wordt toch geuit op immense snelheid zodat een gedreven en energieke intensiteit ontstaat. Wie staan nog volledig bezweet na te hijgen onze luchtgitaren op te bergen terwijl we dit stukje neerpennen. Indien we een album van het jaar moeten kiezen in het (sub)genre speed metal, dan komt deze ‘Emerald Eyes’ van Iron Angel honderd procent zeker in aanmerking!

Luc Ghyselen (92)

Mighty Music PMZ 331

Tracklist: 1. Sacred Slaughter 2. Descend 3. Sands Of Time 4. Demons 5. What We’re Living For 6. Emerald Eyes 7. Fiery Winds Of Death 8. Sacrificed 9. Bridges Are Burning 10. Heaven In Red 11. Dark Sorcery