Fides Inversa: Historia Nocturna

De oer-Romeinse black metalformatie Fides inversa heeft met dit ‘Historia Nocturna’ misschien pas haar derde album waargemaakt, maar alles aan dit album verraadt veel meer ervaring achter de schermen. Drummer/vocalist/bezieler Omega A.D. kennen we natuurlijk van Darvaza (en Blut Aus Nord, en Chaos Invocation, en Acherontas, en…), maar voor ‘Historia Nocturna’ haalde hij niemand minder dan zijn Darvaza-maatje Wraath binnen als beroepskrijser. Dit is een eerste zeer significante verandering in de sound van Fides Inversa: in plaats van die ietwat schelle, raspende vocals op bijvoorbeeld ‘Mysterium Tremendum Et Fascinans’, produceert Wraath een imposant, warm, diep en ritmisch gegrom dat ontegensprekelijk doet denken aan Mgla, Odraza en meer grootheden van de typische Poolse black metal. Daarnaast is ook – met zeer groot succes – gekozen voor een uniek effect op de gitaren, dat nog het dichtst aanleunt bij een leger koperblazers. Doorheen het volledige album geeft die simpele bombast de muziek een licht episch cachet, dat je zowel in tijd en ruimte naar andere oorden vervoert. Eenvoudige maar leuke riffs met af en toe ululerende gitaren doen denken aan oosterse bands zoals Rotting Christ en Melechesh, Bijvoorbeeld op ‘A Wanderer’s Call And Orison’ en ‘I Glance You With A Touch, I Touch You With A Glaze’. Andere tracks, zoals ‘Transcendental Lawlessness’ en het magistraal opgebouwde ‘I Am The Iconoclasm’, hanteren dan weer een vuil snel soort oldschool second wave black metal met de gekapte ritmes van de Poolse scene en een brutaliteit genre Ad Hominem, maar dan uiteraard zonder de verwerpelijke NS thematiek: in plaats daarvan blijft Fides Inversa (hoe kan het met zo’n naam ook anders) trouw zweren aan het antieke concept van Chaos, (authentiek) satanisme en anti-religiositeit. Het gitaarspel is mooi gelaagd en de opbouwen zijn vaak erg vet, waarbij drum en gitaar escaleren in rechte evenredigheid met het gewicht en de duisternis van de lyrics. De simpele, repetitieve riffs creëren een aangenaam soort auditieve zeeziekte en houden je in de ban. Doorheen alle blastbeats en snelle brutaliteit is er ook genoeg ruimte voor sinistere breaks en lugubere gitaren met een dissonantie die ik slechts zelden heb gehoord. Voeg daar het antiek bacchische aspect van ontspoorde, extatische keelgeluiden aan toe op nummers als ‘The Visit’ en het theatrale ‘Syzygy’ en je hebt een heel geslaagd black metal album dat zowel muzikaal als conceptueel heel diep gelaagd en uitgedokterd is. Fans van Mgla, Rotting Christ en konsoorten: rep je vanaf 21 juli naar de lokale platenboer!

Sam Bruynooghe (92)

World Terror Committee Productions

Tracklist: 1. Intro 2. A Wanderer’s Call And Orison 3. Transcendental Lawlessness 4. The Visit 5. I Glance You With A Touch, I Touch You With A Glaze 6. Syzygy 7. I Am The Iconoclasm