Dunwich: Tail-Tied Hearts

Het Russische Dunwich is niet in een bepaald vakje onder te brengen. Het trio bestaande uit frontvrouw Margarita Dunwich (vocals), Anton Bronikov (gitaar, orgel) en Mikhail Markelov (drums) sprint immers van hot naar her en voor elk nieuw nummer worden andere invloeden aangewend. Die variëren van doom over prog en dark wave naar black metal zonder o.a. post punk te gaan vergeten. En toch klinkt dit debuutalbum niet als bij elkaar geraapte songs maar als een vloeiend geheel. Daar zit natuurlijk de mooie stem van Margarita voor veel tussen, maar ook het donkere, en bijwijlen melancholische, gevoel die in elke track schuilt, zorgt voor de samenhang tussen de nummers. Het zal dan ook vooral van je eigen smaak en gemoedstoestand afhangen welk van de acht nummers je als favoriet naar voor schuift. Ondergetekende beluisterde het album nu al een aantal keer en toch komt ‘Mouth Of Darkness’ steevast naar voor als mijn favoriete track. – Al komt ‘Sanctuary’ steevast heel dicht in de buurt. – ‘Mouth Of Darkness’ is een nummer met veel afwisseling maar waar steeds een heel duister randje omheen hangt. Toch kent het nummer korte, maar best furieuze black metal fragmentjes, terwijl ook electro en dark wave invloeden in en uit de spotlight treden. Kortom, een nummer waar heel veel ingrediënten in voorkomen en waar de heel mooie soepele stem van Margarita mooi wordt afgewisseld met dreigende black metal vocalen. Dit neemt helemaal niet weg dat de overige zeven tracks hiervoor moeten onderdoen, integendeel misschien. Zoals eerder gesteld hangt veel af van je eigen muzikale voorkeur, en die van ondergetekende neigt nogal vaak naar black metal, en je gemoedstoestand. Dunwich zorgt zo in ieder geval voor een heel intens en beklijvend debuut dat je diep in je eigen ziel doet zoeken naar je donkerste zielenroerselen. Naar het schijnt plant Dunwich geen concerten en dat is misschien wel heel spijtig: ik zou de band bijvoorbeeld eens graag aan het werk willen zien en horen tijdens een of andere editie van Prophecy Fest in de grotten van het Duitse Balver Höhle georganiseerd door het Prophecy Productions label, een label waar deze Dunwich perfect bij zou passen.

Luc Ghyselen (90)

Caligari Records

Tracklist: 1. Glow 2. Through The Dense Woods 3. Solitude 4. Wooden Heart 5. Mouth Of Darkness 6. Fall 7. Sanctuary 8. The Sea