Euphoria: Euphoria

De kern van de melodieuze New Yorkse rockband Euphoria bestaat uit zangeres Chrisanthi (gekend uit de pop en dancewereld) en gitarist/producer Tony Kash, die elkaar eigenaardig genoeg in Griekenland tegengekomen zijn. Beide artiesten zijn niet aan hun proefstuk bezig en matchen goed samen. Tony schreef de muziek, Chrisanthi de teksten. Ze riepen de hulp in van gastmuzikanten Theodore Ziras als lead gitarist, Kevin Harper als bassist en mixing engineer, Brian Cox als drummer en Greg Herndon op keyboard. Fotini Kostopoulos en Irida Zorba verzorgen de achtergrondvocalen. De frisse aanpak resulteert in een achttal nummers, die een vleugje classic rock, pop en country combineren en daarbij vooral de vocalen laten primeren. De eerder depressieve start van ‘Higher’ is toch wel even slikken, want echt opgewekt word je er niet van. Zo’n start liet even mijn wenkbrauwen fronsen, al krijg je in deze opener wel flarden van vocale kracht, groovy rock met melodie die het nummer ten goede komen. Zeker niet slecht maar wel gedurfd om een album te openen vind ik. Meer typisch voor het album is het vlottere ‘Looking For Love’, waar de in hoogte variërende vocalen een luchtige wind door het nummer blazen. De uitnodigende intro gitaarsolo zet de verwachtingen hoog en die worden volledig ingewilligd. Crescendo via een brugje komen we bij het refrein, dat Chrisanthi volledig laat ontpoppen. Op dat vlak moet ‘Heaven’s A Breath Away’ zeker niet onderdoen. Ik heb de band nooit eerder bezig gehoord maar ben toch vrij onder de indruk. Twee erg goede nummers na elkaar, ik ben de opener bijna vergeten. Na een melodieuze gitaarsolo’s pakt ‘Bitter & Wise’ het iets rustiger aan qua tempo maar niet qua intensiteit. Met slechts acht nummers, zitten we bij ‘Whisper A Prayer’ dus al over de helft. De rustige ballad zet traditioneel de vocale capaciteiten even in de spotlights. De eerste noten van ‘Survivors’ kwamen me bekend voor. De intro van dit nummer heeft wel erg veel weg van Gotthard’s ‘Feel What I Feel’ van het album ‘Bang’, al is het iets vlugger gespeeld. Maar eens de vocale lijnen starten, bepalen deze een gans andere richting voor het nummer. Die intro’s zijn telkens pareltjes en lijken een soort handtekening van Tony. Ook ‘Edge Of The World’ kent zo’n knap stukje snarenspel, dat doorgroeit tot een sappig rocknummer. De afsluiter ‘Victims of Circumstance’ zorgt nog even voor een krachtproef van iet meer dan acht minuten. Na de rustige eerste helft, waar de nadruk op de vocalen liggen, klapt het nummer halverwege om naar een agressiever en intenser instrumentaal gedeelte waar Tony de aandacht opeist met gitaarverweer. Naar het einde toe vervoegt de band zich en sluit gezamenlijk in schoonheid af. Een album dat slechts negenendertig minuten duurt is op zich weinig, maar beter zo dan een uur en drie nummers die de boel maar opvullen. Best aangenaam verrast door dit debuut van Euphoria, dat met een eerste resultaat van hun samenwerking wel eens wat teweeg kan brengen in het melodieuze wereldje.

Rocking Klingon (85)

Rock Of Angels Records

Tracklist: 1. Higher 2. Looking For Love 3. Heaven’s A Breath Away 4. Bitter & Wise 5. Whisper A Prayer 6. Survivors 7. Edge Of The World 8. Victims Of Circumstance