Ages: Uncrown

Liefhebbers van melodic black metal mogen nu de oortjes spitsen: haal als de gesmeerde bliksem deze ‘Uncrown’ van het Zweedse Ages in huis! Ages werd in 2011 en zorgde al vlug voor een drietal singles die later, in 2015 om precies te zijn, ook te vinden waren op het debuutalbum van de band. ‘The Malefic Miasma’ telt in totaal acht nummers en is goed voor ongeveer veertig minuten melodieus zwart geblakerd geweld. Nu pas, vijf jaar later dus, komt Ages met een opvolger, maar ‘Uncrown’ is een album dat gehoord mag worden. Van zodra de eerste tonen van opener ‘Burn Them’ uit de speakers knallen voel je dat dit dik in orde komt. En eens de band op volle kracht onder stoom komt – de intro is zo wie zo al niet lang – zit je gebeiteld voor een heel intense, beklijvende en toch heel melodieuze trip in het kille, donkere en dreigende black metal landschap uitgetekend door Ages. Ja, we zijn het volledig met je eens: voor vernieuwing binnen het (sub)genre ben je niet aan het juiste adres. Maar dit mag de pret absoluut niet drukken, want Ages verstaat de kunst om goed opgebouwde, maar best wel melodieuze, nummers af te leveren waar zwartgeblakerde energie, dreiging en duisternis van afdruipt. Krachtige vocalen nemen je keer op keer bij de hand en leiden je doorheen de energieke en gedreven songstructuren die de heren opsmukken met leuke accenten en heel wat tempo en ritme wisselingen. ‘Burn Them’ is slechts de opener van een intense en toch zeer melodieuze trip die je heel gemakkelijk negen nummers lang en dus tot en met afsluiter ‘Pyres’ in de ban houdt. Na afloop van het album hadden we slechts een behoefte: de repeat knop van onze cd-speler indrukken om het toch wel heel sterke album een nieuw rondje te gunnen. Geen van de nummers steekt er, naar onze smaak, echt bovenuit, maar het niveau ligt hoog en wij worden zodoende op onze wenken bediend dankzij de kracht, de dreiging en de duisternis die het album uitstraalt. Hopelijk moeten we niet nog eens vijf jaar wachten op een vervolg.

Luc Ghyselen (92)

Black Lodge Records

Tracklist: 1. Burn Them 2. Illicit State 3. Herolds Of Enslavement 4. A Hollow Tomb 5. Dominionism 6. Undivine 7. Uncrown 8. The Death Of Kings Of Old 9. Pyres