Stench Of Profit: No Place To Hide

Stench Of Profit is een Venetiaanse grindcore band, opgericht in 2014. Het drietal – zanger Maurizio Zani (bekend van Pit Of Toxic Slime), gitariste Lorenza de Rossi (bekend van Psychotomy) en drummer Giovanni – liet in 2019 via de ep ‘Human Discount’ de wereld voor het eerst horen dat ze een aardig stukje lawaai kunnen produceren. Nu is er het vervolg met hun eerste full-album ‘No Place To Hide’. Het promopraatje van hun label is zo indrukwekkend lovend – we citeren hier even: The chances of 2020 delivering another grindcore album that can stand next to ‘No Place To Hide’ are negligible – it is that good. – dat onze kritische geest spontaan in een kramp schiet. We weten het, het ligt volledig aan ons maar we zijn dus bijzonder sceptisch begonnen aan onze luisterbeurten. Opener ‘The Lake Of Void’ is een bijzonder ingetogen, melodische elektronische intro waarna ‘Earth Is Bleeding’ in alle hevigheid openbarst. We geven het label helemaal gelijk als ze zeggen dat dit powertrio tekeergaat als een wild beest met ongekende woede en agressie. Het album telt twintig nummers maar de meeste ervan halen niet eens de twee minuten grens hetgeen ervoor zorgt dat het album echt als een orkaan voorbij raast en de storm voorbij is nog vóór hij begonnen lijkt. ‘No Place To Hide’ is onmiskenbaar een bijzonder brutale plaat geworden maar om nu de zware termen van het promopraatje boven te halen, daar passen we toch voor. Als debuutalbum binnen het grindcore-genre is dit een meer dan een geslaagde worp maar stellen dat dit hét grindcore album van het jaar is, is ons toch té gewaagd. Het tempo op de hele plaat is echt verschroeiend hoog. De afwisseling tussen de twee stemmen – de zware grunts van zanger Maurizio en de schreeuwerige stem van Lorenza – geeft een leuke meerwaarde want met enkel de brul van Maurizio vrezen we dat het eerder eentonig zou worden na verloop van tijd. De drums beuken voortdurend aan een tempo waarbij synchroon headbangen ongetwijfeld een hernia oplevert. De gitaren klinken mede dankzij de strakke productie alsof er een ganse meute gitaristen meespeelt. In tegenstelling tot de promo “You will remember these songs as they pin you back in your seat, you will remember the riffs, the hooks, the choruses even as they detonate inside your brain like a megaton payload of napalm.”, is dat toch niet helemaal wat de nummers met ons doen. Aangenaam brutaal luisterstukje, dat wel maar mega vernieuwend of wereldschokkend indrukwekkend, nee dat ook niet. Kan ook zijn dat we gewoon afknappen op afsluiter ‘No Sun Tomorrow’ dat wil eindigen waar de plaat begon, namelijk met een ingetogener elektronisch klinkend stukje maar voor ons de rauwe agressie van de rest van de plaat niet op de gepaste wijze afrondt. Kortom, onze kritische geest werd meermaals aangenaam verrast door ‘No PlaceTo Hide’ maar helemaal gesmolten zijn we ook weer niet.

K.H. (72)

Lethal Scissor Records

Tracklist: 1. The Lake Of Void 2. Earth Is Bleeding 3. Permanent Cracks 4. Has Countdown Started 5. What’s Left 2.0 6. Ruins 7. Controlled Manoeuvred 8. From Who, For What 9. There Won’t Be A Place To Hide 10. Hate For Our Counterparts 11. Nothing Is Scarier Than The Unknown 12. Called Hate … 13. Aware 14. Without Looking At The Past 15. Leaches 2.0 16. Every Little Piece 2.0 17. Brains On Sale 2.0 18. In The End What Will Be There Beside A Cry 19. You Won’t Be Able To Hide Anymore 20. No Sun Tomorrow