Falconer: From A Dying Ember

Falconer werd in 1999 opgestart door Stefan Weinerhall nadat Mithotyn er de brui aan gaf. Stefan wilde immers verder met metal en folk elementen, maar wild wel af van de harsh vocals die aan bod kwamen bij Viking / black metal band Mithotyn. Gewapend met demo versies van een paar nummers, verzamelde Stefan gelijkgezinden om hem heen en Falconer was geboren. De eerste twee full-albums werden opgenomen in trio-formaat. Naast Stefan (gitaar, bass) hoor je op die albums drummer Karsten Larsson (ex-Mithotyn) en Mathias Blad (vocals, keyboards). Beide albums, ‘Falconer’ (2001) en ‘Chapters From A Vale Forlorn’ (2002) sloegen zo aan, dat een pak aanbiedingen voor concerten en festivals binnen kwamen. Mathias kon niet voldoende tijd vrij maken en werd vervangen door Kristoffer Göbel, terwijl ook een extra gitarist en bassist werden aangetrokken. Een “sprookje” dat echter geen al te lang leven beschoren was, want zowel ‘The Spectre Of Deception’ (2003) als ‘Grime vs. Grandeur’ (2005) werden net iets minder goed ontvangen door de fans en eind 2005 werd Mathias Blad weer aan boord als vocalist al betekende dat dat Falconer terug een studio band werd (enkele sporadische live shows niet te na gesproken). Sinsdien zorgt het vijftal – Stefan Weinerhall (gitaar, keyboards), Karsten Larsson (drums), Mathias Blad (vocals), Magnus Linhardt (bass) en Jimmy Hedlund (gitaar) – voor schitterende albums die een zinderende mix vormen tussen folk metal en power metal met een heel prominente rol voor de soepele soulvolle en toch krachtige stem van Mathias. Op ‘From A Dying Ember’ krijg je elf tracks te horen die zowat de perfecte symbiose vormen tussen krachtige en aanstekelijke power metal en folk. Track na track weet het vijftal hier te overtuigen en te begeesteren maar eentje steekt er qua gevoel nog extra bovenuit. ‘Rejoice The Adorned’ is een kleine vier minuten kippenvel verwerken en genieten van piano, keys, strijkers en de machtige stem van Mathias in een intense ballade! En dan te zeggen dat wij hier nogal vlug de skip toets gebruiken als een ballade in aantocht is. De overige tracks liggen meer in de lijn der verwachtingen, maar zijn zodanig opgebouwd dat er van verveling nergens sprake kan zijn. Naast de machtige stem van Mathias, valt het knappe gitaarwerk op, krijgen de folkaccenten (fluit, doedelzak, viool) de nodige ruimte om te schitteren, en is de basis van drums, bass en riffs zowel rotsvast als soepel te noemen. Tja, dan weet je het al: wij zijn meer dan te spreken over deze ‘From A Dying Ember’. Rest ons nog te meden dat dit album het einde betekent voor Falconer en dat wij dat een heel spijtige beslissing vinden die hopelijk toch nog terug gedraaid kan worden!

Luc Ghyselen (95)

Metal Blade Records

Tracklist: 1. Kings And Queens 2. Desert Dreams 3. Redeem And Repent 4. Bland Sump Och Dy 5. Fool’s Crusade 6. Garnets And A Gilded Rose 7. In Regal Attire 8. Rejoice The Adorned 9. Testify 10. Thrust The Dagger Deep 11. Rapture