Paysage D’Hiver: Im Wald

Paysage D’Hiver is afkomstig uit Zwitserland en telt slechts een persoon in de line-up: Wintherr. Het spreekt voor zich dat de man dan ook op zijn eentjes voor het volledige muzikale project tekent. Met Paysage D’Hiver is de man sinds 1997 actief en toch is ‘Im Wald’ zijn eerste full-album. Dat betekent niet dat er niets anders op de markt te vinden is van dit black metal / ambient project: niets is minder waar! In 1998 alleen al zorgde hij voor drie demo’s met soms ellenlang uitgesponnen nummers zodat je echt wel waar voor je geld krijgt. Het jaar nadien, 1999, komen nog twee zo’n lang uitgesponnen demo’s op de markt en in 2000 wordt al een zesde demo op de markt gebracht. Geen van die werkstukken klokt af onder het half uur en sommigen overschrijden zelfs de kaap van zeventig minuten! ‘Winterkälte’, nog een demo, is er in 2001 en behapt zomaar maar dan negentig minuten van je tijd. Daarna volgen nog drie demo’s en vier split-albums die telkens opnieuw lang uitgesponnen nummers tellen. Dit is op deze ‘Im Wald’ niet anders. Dertien nummers, waarvan vijf instrumentaal, krijg je hier te verwerken die samen zo maar liefst twee uur van je tijd in beslag nemen. Zorg dus dat je wat vrije tijd hebt indien je dit werkstuk in een zit wil beluisteren. Vernieuwend is het niet wat je hier te horen krijgt daar Wintherr ambient stukken afwisselt met furieuze black metal uitspattingen zodat je van kalmte en rust gekatapulteerd wordt naar dreigende, kille duisternis en weer terug. Wij hebben het werkstuk in verschillende keren geconsumeerd en we moeten zeggen dat wat we hoorden ons telkens wel beviel, maar dat we er toch voor terug schrikken om het geheel in een lange luisterbeurt uit te zitten. En daar zijn de toch wel lange ambient passages de schuldigen van. Begrijp ons niet verkeerd: we vinden het knap dat er zo kan gespeeld worden met tegenpolen en we vinden dit gegeven op zich echt wel geslaagd, maar als je, met een beetje extra voorliefde voor zwartgeblakerd geweld, na een furieus en dreigend stuk black metal een x aantal minuten moet gaan wachten vooraleer je opnieuw danig wordt wakker geschud, verslapt onze aandacht toch wel en kijken we reeds reikhalzend uit naar het volgende stuk furieus en kil dreigend geweld. Gelukkig, voor ons dan toch, zijn die stukken black metal in de meerderheid.

Luc Ghyselen (80)

Kunsthall Produktionen

Tracklist: 1. Im Winterwald 2. Über den Bäumen 3. Schneeglitzern 4. Alt 5. Wurzel 6. Stimmen im Wald 7. Flug 8. Le rêve lucide 9. Eulengesang 10. Kälteschauer 11. Verweilen 12. Weiter, immer weiter 13. So hallt es wider