Battle Dagorath: Abyss Horizons

Hou je van lange uitgesponnen nummers waar black metal stukken worden afgewisseld met atmosferische stukken? Dan zit je gewoonweg gebeiteld bij het Amerikaanse Battle Dagorath, een project van ene Black Sorcerer Battle, die met ‘Abyss Horizons’ niet aan zijn proefstuk op dat gebied toe is. ‘Abyss Horizons’ is het zesde full-album onder de naam Battle Dagorath en met uitzondering van het debuut album, ‘Eternal Throne’ (2008), en ‘I – Dark Dragons Of The Cosmos’ ( album nummer vier uit 2016) wordt de kaap van één uur muziek heel gemakkelijk overschreden. ‘Cursed Storm Of Ages’ passeert zelfs de kaap van honderd minuten! ‘Abyss Horizons’ klokt af op iets meer dan drieënzeventig minuten en heeft daar slechts acht nummers voor nodig. ‘Womb Of The Labyrinth’ mag openen en doet dat aan de hand van een mysterieuze sound waarin ondergetekende occulte accenten in ontdekt, maar die ook een kille duisternis opwekt. De toon is meteen gezet want de atmosferische stukken worden tijdens ‘Incantation Of The Vortexx’ gemakkelijk verzwolgen door intens furieuze stukken black metal. Niet dat er geen ruimte wordt gemaakt voor fragmenten waarop je wat op adem kunt komen, daar niet van, maar het zijn toch die black metal stukken die de bovenhand halen. Tijdens ‘Spectral Emanations’ wordt black metal dan weer volledig langs de kant geschoven voor een mysterieuze en beklijvende sound. Ook het vocale aspect moet hiervoor wijken. De wisselwerking tussen atmosferische stukken en furieus black metal geweld komt weer aan bod tijdens ‘Phantasmal Eye Of Dreams’, terwijl een soort van kerkorgel garant staat voor extra mysterie tijdens het instrumentale ‘A Voiceless Call’, waarna alle registers weer worden opengetrokken tijdens de aanvangsfase van ‘Conjuring The Starwinds’. Waarna er opnieuw wordt afgewisseld tussen het zwartgeblakerd donker en kil geweld en de eerder mysterieus klinkende rustiger stukken. Ook voor de twee laatste tracks op dit album, ‘Twilight Of The Cold Sun’ en ‘Saturnian Moons’, wordt de deze wisselwerking gebruikt. En alhoewel we zeker te vinden zijn voor die wisselwerking tussen kalmere rustiger atmosferische stukken en opzwepende furieuze black metal erupties, moeten we toch toegeven dat een trip van meer de zeventig minuten toch een vrij lange trip is geworden. Ook al omdat er toch soms vrij lange atmosferische stukken passeren en net dan onze aandacht wat wegtrekt. Dit betekent echter niet dat je deze nieuwe van Battle Dagorath zomaar opzij moet schuiven, integendeel. Er zijn immers meer dan voldoende stukken die ons black metal hart enorm bevallen en soms kan een stukje rustgevende atmosferische muziek wonderen doen om toch even op adem te komen.

Luc Ghyselen (82)

Avantgarde Music av 388

Tracklist: 1. Womb Of The Labyrinth 2. Incantation Of The Vortexx 3. Spectral Emanations 4. Phantasmal Eye Of Dreams 5. A Voiceless Call 6. Conjuring The Starwinds 7. Twilight Of The Cold Sun 8. Saturnian Moons